ЕС с нови правила за авторското право: има ли риск от цензура?

Нови правила на ЕК ще стимулират създаването на съдържание в интернет с по-висока стойност
(снимка: CC0 Public Domain)

Днешният ден, понеделник – 7 юни, е крайният срок, в който държавите-членки на ЕС трябва да транспонират новите правила на ЕС в областта на авторското право в националното си законодателство. Новата Директива за авторското право, според Еврокомисията, „защитава творчеството в ерата на цифровите технологии, като носи конкретни ползи за гражданите, творческите сектори, пресата, изследователите, преподавателите и институциите в областта на културното наследство в целия ЕС”. Създателите на телевизионно съдържание и защитниците на чистия и свободен интернет обаче са на мнение, че има твърде голяма опасност новите правила да се превърнат в цензура.

Преработката на Директивата за авторското право е първият „ремонт” на нормата от две десетилетия насам. В началото инициативата имаше за цел да осигури справедливо обезщетение за творческата индустрия на ЕС в размер на 1 трилион долара и нейните 11,7 милиона служители.

Според ЕК, новата регулация цели да позволи на потребителите и творците „да се възползват максимално от цифровия свят, в който услугите за излъчване онлайн на музика, платформите за видео по заявка, сателитната телевизия и телевизията през интернет протокол (IPTV), новинарските агрегатори и платформите, на които потребителите качват съдържание, се превърнаха в основни канали за достъп до творчески произведения и публикации в пресата”.

Новите правила, според ЕК, би трябвало да стимулират създаването и разпространението на съдържание с по-висока стойност. Очаква се те да дадат възможност за повече използване на цифровите технологии в основни сфери на обществото, като в същото време защитават свободата на изразяване и други основни права.

Член 17

Централна разпоредба в новата норма е член 17. В него се предвиждат нови правила относно онлайн платформите за споделяне на съдържание. Този член 17 се радва на подкрепата на творческата индустрия, но се очаква той да принуди големи компании като Google и Facebook да инсталират филтри, за да възпрепятстват потребителите да качват материали, защитени от авторски права, отбелязва Ройтерс.

„Насоките относно член 17 от новата Директива за авторското право имат за цел да подпомогнат съгласуваното прилагане в различните държави на тази важна разпоредба от новите правила на ЕС в областта на авторското право”, глси обяснението на ЕК.

„В член 17 се предвижда, че доставчиците на онлайн услуги за споделяне на съдържание трябва да получат разрешение от носителите на права за съдържанието, качено на техния уебсайт. Ако такова разрешение не е дадено, те трябва да вземат мерки за предотвратяване на неразрешено качване на данни. Насоките съдържат практически указания относно основните разпоредби на член 17, като помагат на участниците на пазара да спазват по-добре националните законодателства при тяхното прилагане”, поясняват от Комисията.

Гласуването на въпросния член 17 предизвика ожесточена битка, изправяйки творци и издатели на новини срещу технологични компании, интернет активисти и потребителски групи. Франция заяви, че позицията на Комисията може да отслаби член 17, а Полша го оспорва в европейските съдилища.

Според този норматив, онлайн-платформите могат да бъдат съдени за предоставяне на обществен достъп до съдържание, нарушаващо авторски права, дори когато то е качено от техните потребители, гласи нормата. Критиците на това положение имат редица аргументи.

От една страна, филтрите, необходими за целта, са скъпи и могат да доведат до погрешно блокиране на съдържание и потребители. От друга, подобни ограничения създават предпоставки за цензура и злоупотреби.

В своите документи Комисията заяви, че член 17 ще се прилага само за доставчици на онлайн услуги и онлайн доставчици на поточни аудио и видео услуги, които печелят от произведения, защитени с авторски права, качени на техните платформи от техните потребители. Онлайн енциклопедии с нестопанска цел и образователни органи, софтуерни платформи с отворен код и онлайн пазари ще бъдат освободени от тези задължения.

Компаниите-собственици на уеб-платформи следва да бъдат освободени от отговорност, ако могат да докажат, че са направили всичко възможно, за да се борави с легално съдържание в техните канали: че са търсили да получат разрешение за произведения, защитени с авторски права, и са действали бързо, за да премахнат нелегално съдържание, когато са уведомени. Наред с това, според Комисията, член 17 няма да се прилага за карикатури, пародии, критики, рецензии и цитати.

В норматива се казва, че автоматизираното блокиране на съдържание трябва да се ограничи до случаите на качване на съдържание, когато явно има нарушение, а държавите от ЕС трябва да предоставят механизъм за подаване на жалби и обезщетения на доставчиците на услуги, така че техните потребители да могат да го използват в случай на спорове.

Рискове

Авторитарните правителства могат да злоупотребяват с автоматичното блокиране на съдържанието, за да преследват критиците, заяви лобистката група Европейски дигитални права” (European Digital Rights – EDRi). „Това създава опасен прецедент за бъдещото европейско законодателство и за други правителства по света, които биха се вдъхновили от легализираната цензура на авторските права в Европа”, каза нейният ръководител по политиките Диего Наранхо.

Асоциацията на търговската телевизия в Европа също беше критична и прогнозира, че насоките ще бъдат игнорирани. „Това незадължително ръководство, изготвено в последната минута, е явно спорно и много вероятно ще бъде оспорено”, заяви в генералният директор на AТT Грегоар Полад.

 

Коментар