Предстои недостиг и поскъпване на DDR3 паметите

Пазарът на DDR3 памети ще се сблъска с по-високи цени и дефицит в идните месеци
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализатори от TrendForce прогнозират ръст на цените на DDR3 паметта през второто тримесечие на годината. Увеличението може да бъде до 5% спрямо текущото тримесечие.

Причините са свързани с намаляване на обемите на производство на този тип памет от основните доставчици. Те предпочитат да увеличат капацитета си за производство на памет по стандарта DDR5, с която работят новите платформи Intel и AMD.

Докато южнокорейските доставчици активно съкращават производството на DDR3 памет, тайванските компании все още нямат нови мощности за увеличаване на продукцията на тези чипове. Производителите от Китай, от своя страна, се сблъскаха с недостатъчен обем на годната продукция при производството на DDR3.

В същото време купувачите се запасяват предварително с DDR3 чипове, което води до дисбаланс между търсене и предлагане на пазара, отбелязва TrendForce.

Южнокорейските Samsung и SK Hynix намаляват производството на DDR3 памет и ще спрат напълно доставките на 1-, 2- и 4-гигабитови чипове в близко бъдеще. Micron, от своя страна, не планира спиране на производството на DDR3 памети в близко бъдеще. Американската компания ще продължи да произвежда DDR3 чипове и след 2026 г.

Освен това Micron възнамерява да премести производствените си мощности за този тип памети от Тайван в американския си завод за специализирани DRAM модули. Но тъй като капацитетът на този завод ще бъде разпределен, за да отговори на нуждите на потребителския и автомобилния пазар, миграцията действително ще намали доставките от Micron на потребителски DRAM памети.

Това се обяснява с факта, че фабриката в САЩ ще даде приоритет на продуктите за автомобилния пазар, тъй като именно там има най-голямо търсене на различни чипове и печалбата е най-висока.

Тайванските компании Nanya Tech и Winbond също планират да увеличат производството на DDR3 памети. Все още обаче те няма възможности за това. Новите им заводи са в процес на изграждане и ще бъдат пуснати не по-рано от 2023-2024 г.

Китайските компании CXMT и GigaDevice продължават да произвеждат чипове памет DDR3, но и двете фирми все още не са оправдали очакванията за обеми, въпреки неотдавнашното разширяване на капацитета им.

JHICC беше в списъка със санкции на САЩ и сега е изправена пред ограничения за закупуване на ново оборудване, което затруднява китайския чипмейкър да разшири производствените обеми. Освен това компанията няма допълнителни средства за нови изследвания и пилотни проекти. В момента JHICC се занимава основно с производството на 4Gb DDR4 чипове памет, базирани на 24-нм технология и изобщо не произвежда DDR3 памети.

Покупните цени на чиповете памет DDR3 преминаха от спад към растеж, отбелязва TrendForce. Това отчасти се дължи на едномесечната карантина в Сиан, Китай в края на миналата година. Последвалото покачване на цената на чиповете памет принуди купувачите да закупят предварително големи количества в очакване на по-нататъшен недостиг.

Въпреки че търсенето на DDR3 чипове за потребителски крайни продукти все още не се е възстановило напълно, много OEM производители продължават да увеличават покупките с надеждата да избегнат по-нататъшни увеличения на цените или ситуация, при която DDR3 паметта може да не е налична изобщо.

Коментари по темата: „Предстои недостиг и поскъпване на DDR3 паметите”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Аз! Не малко компютри с DDR3 са напълно използваеми за много задачи, при това сериозни!

  2. Йордан

    Че кой използва все още DDR3?

Коментар