Google и Microsoft в надпревара кой ще погълне Mandiant

Задава се поредна голяма сделка в ИТ бизнеса, в която са замесени Google и Microsoft
(снимка: CC0 Public Domain)

Google преговаря за придобиване на фирмата за киберсигурност Mandiant, съобщи Ройтерс. Ако се стигне до сделка, това би било от полза за бизнеса на Google с облачни изчисления, който генерира повече от 19 милиарда долара годишно.

Mandiant стана самостоятелен субект миналата година, когато FireEye, която я придоби през 2013 г., продаде бизнеса си с продукти за киберсигурност – наред с името FireEye – за 1,2 милиарда долара на консорциум, воден от частната инвестиционна компания Symphony Technology Group.

Така Mandiant се „отърва” от бизнеса с устройства за сигурност на мрежи, крайни точки и електронна поща и се фокусира върху своята SaaS система за киберсигурност, която е платформено-независима.

Именно Mandiant откри хакването на SolarWinds, което засегна голям брой правителствени ИТ системи миналата година, припомня Ройтерс. Пазарната капитализация на фирмата се оценява на около 5,25 милиарда долара.

Интересът на Google към Mandiant идва в момент, когато някои от служителите на интернет компанията неофициално са обсъждали нуждата от повече „огнева мощ” в сферата на сигурността, за да може ИТ гигантът да се конкурира със съперници като Microsoft Azure и Amazon Web Services.

Но не само Google иска да я погълне. Миналия месец Microsoft също е дискутирала евентуално придобиване на Mandiant. Краят на февруари беше срокът, в който се приемаха предложения за закупуване на фирмата.

Mandiant и Microsoft имат партньорство от април 2021 г. Една четвърт от новите клиенти на Mandiant в областта на управляемото разкриване и реагиране на заплахи използват Mandiant Managed Defense заедно с инструмента за защита Windows Defender на Microsoft, по данни от второто тримесечие на 2021 г.

Изглежда, че надпреварата ще бъде оспорвана. Google има своите основания да придобие Mandiant като част от явната си амбиция за внедряване на повече решения за сигурност. През януари Google купи доставчика за оркестриране, автоматизация и реакция (SOAR) Siemplify за 500 милиона долара, за да помогне на бизнеса си по-ефективно да търси, открива и реагира на заплахи.

Microsoft, от своя страна, има значително по-голям бизнес в областта на киберсигурността, оценяван на над 15 млрд. долара.

Коментар