Intel обеща да следва Закона на Мур най-малко още десет години

Пат Гелсингър вярва, че Intel може да следва Закона на Мур още 10 години
(снимка: Intel)

Главният изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсингър разкри една голяма амбиция на компанията. На събитие на Morgan Stanley мениджърът заяви, че така нареченият закон на Мур ще остане актуален поне през следващите десет години, благодарение на усилията на Intel.

Формулирано в края на шейсетте години на миналия век от един от основателите на Intel, Гордън Мур, правилото, известно като Закон на Мур, гласи в една от новите си интерпретации, че плътността на транзисторите на единица площ на полупроводников кристал се удвоява на всеки година и половина до две години.

Доскоро тази тенденция осигуряваше пропорционално увеличение на изчислителната производителност заедно с увеличаване на плътността на транзисторите. Но през последните години се появиха много технически и дори икономически бариери по пътя на поддържането на закона.

Сега Intel твърди, че уместността на закона на Мур през следващите десет години няма да бъде оспорвана. „Законът на Мур е жив и здрав за десетилетие напред”, казва Гелсингър.

CEO-то на американския чипмейкър не се съмнява в способността на Intel да овладее пет нови технологични процеси за четири години и да съкрати по-бързо изоставането от конкурентите.

Коментар