Chrome изпревари Safari по бързодействие на Mac компютри

Chrome вече е най-бързият браузър за Mac компютри с процесор M1
(снимка: CC0 Public Domain)

Последната версия на Chrome е най-бързият браузър за Mac компютри с процесор M1 на Apple, съобщиха от проекта Chromium. Става въпрос за новата версия M99 на най-популярния браузър в света.

В бенчмарка Speedometer, разработен от екипа на Apple WebKit, браузърът Chrome постига рекордните 300 точки. Този тест симулира работещи уеб приложения с различни технологии за тестване на отзивчивостта на браузъра.

Новата версия на Chrome е със 7% по-бърза от Safari, който е фирменият браузър на Apple, твърди блогът на Chromium. Тестовете са проведени на 14-инчов MacBook Pro с процесор M1 Max и 64GB RAM. При по-слаб хардуер разликата в производителността между двата браузъра може да бъде дори по-голяма.

В резултат на последните графични оптимизации, тестовете показват също, че графичната производителност на Chrome е с 15% по-висока от тази на Safari. Като цяло, от пускането на Chrome за M1 компютри на Apple в края на 2020 г. досега браузърът е станал с 43% по-бърз.

Два други фактора, които допринасят за скоростта на Chrome, са компилаторът V8 Sparkplug и кратките вградени повиквания. Sparkplug е нов JavaScript компилатор от средно ниво за V8, който генерира ефективен код с ниски разходи за компилация.

Кратките вградени повиквания се използват от V8 JavaScript енджина за оптимизиране на поместването на генерирания код в паметта на устройството. Тази техника подобрява производителността, като избягва косвените преходи при извикване на функции и е от съществено значение за Mac, базирани на M1.

Коментар