55 години Закон на Мур: валиден ли е все още?

Дигиталния свят продължава да се движи по Закона на Мур, но докога…
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди броени дни технологичният свят отброи 55 години от обявяването на „Закона на Мур”. Красивото число се оказа повод за размисъл дали и доколко актуална остава теорията днес. Индустрията е разкъсана между разбирането, че той все още действа, и аргументите, че вече е неприложим.

През 1965 г. съоснователят на Intel Гордън Мур прогнозира, че броят на транзисторите в чиповете за компютри ще се удвоява – и че съответно общата производителност ще се удвоява – на всеки две години. Тази теория става известна като „Закон на Мур”. Тя се оказва своеобразна насока за производството на компютърни процесори. Благодарение на Закона на Мур са факт постоянните подобрения във всички дигитални устройства, които ползваме днес.

Днес някои експерти в индустрията смятат, че Законът на Мур вече не е приложим. „Това приключи. Тази година стана наистина ясно”, каза Чарлз Лайзерсън, компютърен изследовател в MIT и пионер в паралелните изчислителни процеси, пред MIT Technology Review през февруари. Законът на Мур, според Лайзърсън, винаги се е отнасял за скоростта на прогреса и „ние вече не сме с този темп”.

През 2019 г. изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг заяви, че законът на Мур е мъртъв и сега е по-скъпо и по-трудно технически да се удвоява броят на транзисторите, осигуряващи процесорната мощност. Същото разбиране бе споделено година по-рано от Майк Мюлер, главен технологичен директор в дизайнера на чипове ARM.

Законът на Мур не може да действа безкрайно, смята Сергей Белоусов, физик с докторска степен, инициатор на създаването на Технологичния институт в Шафхаузен, Швейцария (SIT) и съосновател на технологичната компания Acronis. Съвременните процесори имат твърде много „тесни места” – производителността, потреблението на енергия, размерът, обяснява Белоусов. В същото време вече са налице твърде сложни изчислителни задачи. Те не могат да бъдат разрешени от класическите дигитални компютри. Те ще бъдат решени от квантовите компютри.

Други специалисти казват, че отмирането на Закона на Мур няма да стане толкова бързо. „Тенденцията все още е налице”, коментира Карън Панета, сътрудник на IEEE и декан на Университета Туфтс. Според нея, той ще продължи да важи, но в нова реалност и навярно в нов прочит.

„Много хора се придържат към истинската дефиниция, че трябва да става дума за транзистори на база силиций и те трябва да се удвояват на всеки две години. И в този случай това не се случва. Но работата сега е, че технологията може да не е традиционният силициев транзистор. Сега вече може да става дума за квантови изчисления, което предполага различна структура и нано-биотехнологии”, каза Панета.

Това означава, че същността на Закона на Мур вероятно ще се промени, като се има предвид, че при квантовите изчисления „може да се окажете с експоненциално повече от „удвояване на мощността на всеки две години”. Според Панета, може би няма да става дума за транзистори, и може би няма да е само удвояване, но при всички положения ще има известна закономерност в увеличаването на изчислителната мощ.

„Ако погледнем до какво е довел Законът на Мур, виждаме експлозия от изчисления във всички сфери”, казва Марио Моралес, програмен вицепрезидент в IDC. Той смята, че законът все още е важен. „Преди изчисленията се правеха основно в мейнфрейм машините, след това бяха основно при клиентите, а после се изместиха към крайните точки. Но те стават все по-интелигентни, а сега вече имат и превъзходството на изкуствения разум… Така че Законът на Мур успя да изтласка изчисленията към периферията”.

Подобно на Панета, Моралес смята, че има промяна в начина, по който мислим за Закона на Мур. Сега, когато компютрите включват изкуствен интелект (AI) и машинно самообучение, промените се случват много по-бързо от предишния период от 18 до 24 месеца, анализира Моралес.

Законът на Мур вероятно ще бъде заменен в рамките на следващите пет години – или може би надграден въз основа на това, което излиза от нанобиологията или квантовите изчисления, казва Панета. Моралес пък не смята, че ще бъде заменен, а по-скоро ще бъде мащабиран. „Законът на Мур съществува от 55 години и все още продължава да действа”, казва той. „Става все по-предизвикателно – все още се случва, но става все по-скъпо”.

С течение на времето Законът на Мур навярно ще бъде изменен от количеството иновации в дизайна и поддръжката на изкуствения интелект. Засега обаче изглежда, че това е „близкото бъдеще”, а дотогава Законът на Мур продължава да движи дигиталния свят по отношение на процесорните технологии и иновациите, които създаваме.

Коментар