Tesla отново вдига цените на електромобилите

Електомобилите на Tesla отново поскъпват – този път с около 1000 долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската компания за електромобили Tesla повиши цените на произведените в САЩ кросоувъри Model Y и седани Model 3 Long Range с 1000 долара. Вдигат се цените и на някои версии на Model 3 и Model Y, произведени в Китай, с 10 000 юана (около $1580).

Миналата година Tesla многократно увеличаваше цените на най-достъпните версии на електрическите си коли Model 3 и Model Y в САЩ. Така например, в сравнение с януари 2021 г., цената на електрическия Model Y Long Range се покачи с 20% в САЩ, а на Model 3 Long Range седан – с 10,6%.

Повишаването на цените на Tesla идва на фона на нарастващите разходи за суровини, провокирани от ситуацията в Украйна. Това, както отбелязва Ройтерс, може да се превърне в сериозна пречка за плановете на Tesla и други автомобилни производители да пуснат по-достъпни електрически превозни средства.

Според анализатора Грегъри Милър от Benchmark Mineral Intelligence, покачването на цените на никел, литий и други материали може не само да забави, но дори и временно да обърне дългосрочната тенденция на поевтиняване на батериите – най-скъпия компонент на електрическите превозни средства, което ще спъне разпространението на електромобилите.

Коментари по темата: „Tesla отново вдига цените на електромобилите”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ех, този Йрдан пак специалист по печатенето на евро. Или шефа на ЕЦБ му се отчита на уше или той е едноличен продавач на печатните машини. … Или му спускат цифрите от мазето на Позитано.
    Нема да се плашиш Йордане, другара Путин иде с 85 нови модела електро, бензинови, атомни и пр, и ще подбие цените на тия душмане и изедници.

  2. Йордан

    Нормално, все пак западните ни партньори напечатаха около 50 трилиона евро последните 2 години. Хората в момента са затрупани с пари, така че търговците се възползват максимално от това.

Коментар