ЕС планира изграждане на повече подводни кабели

България подготвя проекти за допълнителна свързаност през Черно море със съседни държави, заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Дилян Берковски (вдясно)
(снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

България подкрепя разгръщането на международната комуникационна свързаност на Европейския съюз чрез изграждане на подводни кабели, заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Дилян Берковски по време на участието си в неформален съвет на министрите под егидата на Френското председателство, формат: „Транспорт, телекомуникации и енергетика”.

Страната ни подготвя проекти за допълнителна свързаност през Черно море със съседни държави, уточни Берковски, като подчерта, че тези мерки се предприемат в „настоящия нестабилен геополитически контекст”.

„Разполагането на повече нови и независими опорни трасета и инфраструктури повишава устойчивостта на интернет, тъй като се изграждат нови алтернативни маршрути, по които данните могат да се предават в случай на атака или аварии”, каза заместник-министърът.

България е готова да работи с държавите членки и Европейската комисия за проектиране на задължителна система за докладване на прекъсвания от операторите на подводни кабели. Имаме интерес също към прилагане на платформата за портал за данни ЕС-Балтийско-Черно море и проекти за местна свързаност в страните от Източното партньорство, допълни Берковски.

99% от глобалния интернет трафик преминава по подводни кабели. Към 2021 г. в експлоатация са 436 подводни кабели с обща дължина 1,2 милиона км. Устойчивостта и защитеността на тази инфраструктура е от изключително значение, особено в период на управление на кризи, когато електронните съобщителни мрежи са от решаващо значение за разпространението и получаването на информацията, подчертаха участниците в срещата.

Коментар