Подводен кабел подобрява рязко мрежовата свързаност

Equinix си партнира с EllaLink в пускането на първия в света висококапацитетен подводен кабел
(снимка: CC0 Public Domain)

Първата в света система от висококапацитетен подводен кабел между Европа и Латинска Америка вече работи на пълен капацитет, съобщиха от компанията за дигитална инфраструктура Equinix, която си партнира в проекта с EllaLink.

Новата система, предоставена от EllaLink до IBX центровете за данни на Equinix – SP4 в Сао Паоло, LS1 в Лисабон и MD2 в Мадрид, осигурява увеличение в размер на 50% на мрежовата работа между центровете за данни в Бразилия, Португалия и Испания, сравнено с използваните преди маршрути през Северна Америка.

Намаляването на забавянията е критично важен фактор за компаниите, предоставящи облачни и финансови услуги или съдържание. При тях забавяне от дори няколко милисекунди може да повлияе на рентабилността.

Equinix е партньор по взаимосвързаността на повече от 40 от настоящите проекти за подводни кабели, уточниха от компанията. Подводните кабели са ключът към интернет и глобалната свързаност. 99% от интерконтиненталния трафик преминава през подводни кабели, а по-малко от 1% от останалия трафик се пренася през сателитните системи.

Очаква се глобалният пазар на подводни кабели да достигне 22 милиарда щатски долара до 2025 г. – двукратно увеличение спрямо 2019 г. Голяма част от този ръст идва от кабели, свързващо Латинска Америка с останалата част от света.

Испания и Португалия са важни врати към Бразилия и останалата част от Южна Америка за много от европейските пазари. В качеството си на столица на Португалия, Лисабон е в центъра на производството, държавното управление и търговията. Градът представлява важен център за свързаност, като разполага с подводни кабели, свързващи Иберийския полуостров от Лисабон до Африка и Южна Америка.

Испания също представлява ключов център за свързаност, благодарение на физическото си местоположение между Африка, Европейското Средиземноморие и Северна Европа и силната си културна връзка с Латинска Америка. Внедряванията на 5G,  технологичният бум и ръстът в потреблението на данни, телеком абонатите и интернет връзките между двата континента увеличават изискванията към капацитета на свързаността.

Ускореното изграждане на подводни кабели в Platform Equinix се засили в глобален план, паралелно с ускорената дигитална трансформация по света. Обхватът на Equinix от над 230 IBX центъра за данни на 65 глобални пазара в 27 държави осигурява точки на присъствие (PoP), нужни за осигуряване на взаимосвързаност с минимални забавяния за транспортиране на нарастващите обеми на интернет трафик. В Equinix собствениците или операторите на подводни кабели могат да внедрят точки за излизане на сушата, които откриват врати между континентите и свързват бизнесите по света.

Според петото издание на годишния Глобален индекс за взаимосвързаност (GXI, 5 издание) на Equinix, се очаква общият капацитет за взаимосвързаност – мярката на частната свързаност за трансфер на данни между организациите – да достигне над 21 485 терабита за секунда (Tbps) или 85 зетабайта за година до 2024 г. Това представлява сложен годишен темп на растеж (CAGR) от 44%.

Този ръст е в съответствие с нарастващото търсене на дигитална инфраструктура, нужна за изнасяне на повече бизнеси онлайн, подпомагане на електронната интеграция с партньори и вериги на доставки и достигане до повече хора в дистрибутирани хибридни работни средни.

Коментар