Италия глоби с 20 млн. евро фирма за лицево разпознаване

Властите в Европа преследват строго бизнеса с лицево разпознаване, но това не го спира
(снимка: CC0 Public Domain)

Италианският орган за защита на личните данни заяви, че ще глоби фирмата за системи за лицево разпознаване Clearview AI за нарушаване на законодателството на ЕС.

Разследване на Garante – това е името на италианския орган за защита на данните – е установило, че базата данни на компанията от 10 милиарда изображения на лица включва физиономии на италианци и жители на Италия. Базираната в Ню Йорк фирма е глобена с 20 милиона евро и също така ще трябва да изтрие всички лица на италиански граждани, които притежава.

Това не е първият път, когато технологична компания за лицево разпознаване е изправена пред правни последици, отбелязва Engadget. Органът за защита на данните на Обединеното кралство неотдавна глоби Clearview AI със 17 милиона британски лири, след като установи, че нейните практики нарушават националните закони за защита на данните. Компанията има забрана за работа и в Швеция, Франция и Австралия.

Натрупаните глоби ще бъдат значителен удар за петгодишната компания, заличавайки напълно 30-те милиона долара, които тя привлече в последния си кръг на финансиране. Но това, изглежда, не я спира. Clearview AI е на път да патентова своята биометрична база данни, сканирайки лица от всякакви публични интернет източници. Тя планира и бързо разширяване през настоящата година.

Компанията твърди пред инвеститорите, че е на път да има 100 милиарда снимки на лица в своята база данни в рамките на една година. Clearview AI се надява скоро да си осигури допълнителни 50 милиона долара от инвеститори, за да „изгради още повече инструменти за лицево разпознаване и да наблегне на усилията си за лобиране.

„Съобщава се, че Clearview AI граби милиарди снимки от сайтовете на социалните медии, без разрешение или уведомяване на лицата от снимките”, пишат авторите на писмото. Това напълно подкопава доверието на гражданите към принципа на зачитане на неприкосновеността, се посочва в нотата.

Коментар