Шведската Beetroot придобива South Gate Tech

Beetroot разширява позициите си в Източна Европа (снимка: CC0 Public Domain)

Шведската компания Beetroot обяви придобиването на българската South Gate Tech, която разработва бизнес-софтуер. Сделката е резултат от преговори, които текат от есента.

Шведската фирма е доставчик на софтуерни услуги, технологично подразделение на Beetroot Ecosystem. Дейността й е фокусирана върху осигуряване на софтуер и развойни екипи чрез управление на всяка стъпка в технологичната компетентност — от образование до услуги за устойчиво развитие.

Българската софтуерна фирма South Gate Tech пък е млада, създадена през 2018 г., с фокус върху „големите данни“ и BI, облачните технологии, софтуерното консултиране и инженеринга. Нейни клиенти са бизнеси от медийната, телекомуникационната и гейминг индустрията.

„Разширяването на позициите ни в Източна Европа в този критичен момент допринася за нашата приемственост като компания,“ коментира Андреас Флодстрьом, съосновател и главен изпълнителен директор на Beetroot. „ Комбинирането на технологични таланти от много различни страни ще помогне да постигнем стабилност и зрялост в амбицията си да създадем наистина глобално въздействие.“

„Oт самото начало Beetroot изглеждаше идеалният партньор за нас“, сподели Камен Бочев, основател и главен изпълнителен директор на South Gate Tech. „След като осъзнахме, че имаме едни и същи култура, визия и цели, идеята за сливане се оформи по естествен начин.“

Българският софтуерен екип ще се присъедини към тима на Beetroot, който наброява близо 600 души.

В резултат на сливането се очаква у нас да стартира образователната дейност „Beetroot Academy“. Това е обучителното звено на шведската фирма. То предлага четири интензивни онлайн курса, насочени към всички, които се желаят да стартират кариера в сферата на технологиите.

Всеки 4-месечен интензивен курс е създаден за учене в извънработно време и се фокусира върху изграждането на практически умения. Допълнителните предимства за студентите включват менторство и възможности за създаване на мрежа от контакти — солидна основа за поемане по нов професионален път.

Коментар