Porsche набляга на е-колите, преговаря с Apple

Porsche иска да увеличи дела на електромобилите си до 80% към 2030 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Porsche публикува финансовите резултати и актуализира целта си за електрификация на превозните средства, които произвежда. Германският автомобилен гигант ще се стреми да увеличи дела на електромобилите си до 80% към 2030 г. Едновременно с това се разчу, че фирмата води преговори с Apple.

До този момент амбициите на производителя бяха фиксирани до 2025 година. Съгласно плановете, половината от моделите на Porsche трябва да са електрически до това време. Решението дойде след успеха на модела Taycan и големия интерес към него.

Според Оливър Блум, главен изпълнителен директор на Porsche, „до средата на десетилетието” компанията ще представи спортен автомобил 718 със среден двигател под формата на акумулаторно електрическо превозно средство. Очаква се този и следващите модели да помогнат на Porsche да постигне поставената цел за електрификация.

Едновременно с това стана ясно, че неотдавна представители на Porsche са разговаряли с Apple за „съвместни проекти“. Според ръководителя на немската автомобилна марка, цитиран от Ройтерс, нейни представители са посетили САЩ в края на миналата година, за да обсъдят възможни съвместни проекти с Apple, както и с някои други компании от технологичния сектор.

В какво може да се изрази по-нататъшното сътрудничество на Porsche и Apple? Ръководителят на автомобилния производител не разкрива подробности, освен че двете компании „работят на една и съща дължина на вълната“.

Ако си припомним слуховете за създаването на електрически автомобил с марката Apple, всички производители биха могли да бъдат „заподозрени“ в колаборация с Купертино. И все пак сценарий с участието на Porsche предполага и компанията-майка VW да е ангажирана в преговорите за „съвместни проекти“.

Коментар