Домашният офис: как да останем работоспособни?

Работното пространство в дома трябва да е семпло, изчистено от “дразнители” (снимка: CC0 Public Domain)

Много хора казват, че работата от дома им е по-приятна и са по-продуктивни. Други пък се оплакват, че не успяват да се съсредоточат. Има няколко неща, които можем да направим, за да сме по-ефективни при работа в домашния офис.

На първо място трябва да сме наясно, че работата от дома е предизвикателство най-често защото се размива границата между служебни задачи и лични ангажименти. Разберем ли това, работата от дома ще ни е много по-лесна и по-продуктивна

Подходяща обстановка

Обстановката за работа е ключова за продуктивността. Не случайно мнозина казват, че предпочитат да ходят да работят в офиса си, защото там имат съответната „нагласа за работа“.

Подходящата обстановка означава удобна работна среда, възможно най-малко разсейващи елементи наоколо, приятни цветове, удобно разположение на работното пространство, дори всички онези малки неща, които създават на човек работно настроение – настолна снимка или някакъв любим аксесоар.

Минимум разсейване

Разсейващите елементи – например телевизори и игрови конзоли – не трябва да попадат в полезрението по време на работа. Същото важи и за телефона, освен в случаите, когато се използва за работа.

Работещият от къщи трябва да се разбере със своите близки, че има моменти, в които не е добре да го разсейват, и да фиксира правила за комуникацията във времето, в която умът му е ангажиран с работа.

Ергономичен комфорт

Удобството на работното място е ключово. То е важно за здравето ни, но също и за нагласата за работа – никой не сяда с ентусиазъм на бюро, което му е неудобно. Създайте си комфорт и го направете сега, не отлагайте за „после“. Тук трябва да се вземат под внимание: столът с неговата височина и твърдост, бюрото с неговите размери, височина и аксесоари, мониторът и неговото позициониране, източниците на допълнителна светлина – прозорци, лампи.

Физическото удобство е важно не само за здравето, но и за концентрацията (снимка: CC0 Public Domain)

Удобството по време на работа означава по-малко разсейване, по-малко раздразнение, по-малко умора и досада.

Музика

Домашната фонотека може да е голямо изкушение, но всеки човек знае кога и каква музика му помага да е съсредоточен. По време на работа в дома е желателно да разчитаме на онази музика, която е ненатрапчива, но помага за концентрацията. Шумове като бучене на уличния трафик трябва да бъдат ограничени, доколкото е възможно.

Любимата музика може и да не е най-подходяща за работа (снимка: CC0 Public Domain)

Време за тежки задачи

Всеки човек има различен „вътрешен“ график. Някои работят по-добре сутрин, други – вечер.

Ако сте най-бдителни и фокусирани рано сутрин, запазете най-трудните задачи за този времеви прозорец. Съсредоточете се върху по-маловажните задачи по-късно.

Баланс между работа и почивка

Поддържането на ясна граница между почивките и действителната работа помага човек да остане работоспособен. В офиса това е лесно, но в дома изисква известна самодисциплина. Във времето за почивка е най-добре човек да стане, да се отдръпне от работното пространство, да насочи ума си към нещо различно. Това може да е релаксиращ душ, излизане на разходка, кратка гимнастика – според вкуса. Важно е да има „буфер“ между различните етапи на работа и този буфер наистина да откъсва от работните процеси.

Кога вниманието убягва

Важно е човек да усеща кога вниманието му започва да убягва, да се плъзга „по повърхността“. В такива моменти човек става непродуктивен. По-добре е да стане от работния стол, да се занимае с нещо друго, отколкото да се опитва отново и отново да се занимае със задачата, при която вниманието му бяга.

Има различни стратегии за справяне с „бягащото внимание“. Най-често те включват:

  • кратка почивка и ангажиране с нещо съвсем различно,
  • разбиване на задачата на по-малки компоненти.

Човек трябва сам да си постави граници за всичко не-работно, което привлича вниманието (снимка: CC0 Public Domain)

Без онлайн разсейвания

Подобно на телевизора и игровите конзоли, и забавленията онлайн могат да спъват работата ни в домашния офис. Затова затворете всички сайтове за игри, „убиване на време“, залагания и др. Ако трябва, „изнесете“ ги в отделен браузер. Затворете чатове, месинджъри и други канали за обмен на съобщения. Изключете и звуковите нотификации на телефона.

Понякога само тази стъпка е достатъчна човек да повиши продуктивността си с 50%.

Хранене, пиене и здравословни навици

Работата от дома предразполага към някои грешни навици като например хапване по време на работа. Но по-добре е човек да постави ясно разграничение между различните дейности. Времето за хранене е време за хранене и умът трябва да си почива от работата.

Важно е човек да пие вода по време на работа, за да се поддържа добре хидратиран, което пък помага за добрата концентрация. Тези, които „забравят“ да пият вода, могат да се подсещат, като си сложат бутилка или кана с вода на бюрото.

Създайте си и навик за здравословно раздвижване. Това може да е спорт преди работа или динамична разходка след последния работен час. Ако имате градина, работата в нея също може да е здравословно физическо натоварване и същевременно прочистване на съзнанието от служебните задачи.

В заключение

Да останем фокусирани, когато работим от дома, е от ключово значение и е изпълнимо. За мнозина това е трудно, защото дори най-разумните хора са склонни да размиват границата между дома и работата. И нека не забравяме, че има дни, в които може да не сме в най-добрата си форма: никой не е способен на най-доброто цял ден, всеки ден.

Коментар