Проект ще прави съвместими социалните медии

Бъдещето изглежда е на децентрализираните социални платформи
(снимка: CC0 Public Domain)

Bluesky – компания, финансирана от Twitter за разработване на нов стандарт за оперативна съвместимост на социалните медии – вече е назначила първите си служители, съобщи Ройтерс. Това става повече от две години след като съоснователят на Twitter Джак Дорси за първи път обяви инициативата.

Bluesky работи за изграждане на отворен протокол за взаимовръзка между мрежи. Целта е да се даде възможност на различните социални платформи да работят съвместно, което би представлявало фундаментална промяна спрямо днешния пейзаж на социалните медии.

В момента интернет е доминиран от технологични гиганти като Google и Facebook, които функционират самостоятелно. Но в един бъдещ свят на децентрализирани социални медийни платформи, потребителят на Twitter би могъл безпроблемно да изпрати съобщение до човек в Reddit, например.

Дорси, който се присъедини към борда на Bluesky през февруари, каза, че навярно ще са нужни години за реализиране на тази визия. Потребителите на социални медии биха имали по-голям контрол върху видовете съдържание, което виждат в своите емисии, а също така биха могли да вземат данните си и лесно да преминат към друго приложение за социални медии.

Аарон Голдман, който преди това е работил в Twitter и Google, ще се присъедини към Bluesky като инженер по сигурността, според публикацията в блога на компанията. Даниел Холмгрен и Пол Фрейзи ще се присъединят като инженери по протоколите. За Холмгрен се знае, че е съосновател на технологичен стартъп, а Фрейзи е създател на уеб браузър, наречен Beaker.

С така „сглобения” първоначален екип компанията ще може да изгради първия си прототип с участието на други технолози в индустрията, пише в блог публикация главният изпълнителен директор на Bluesky Джей Грабър.

Коментар