В Япония: петролен гигант се заема с термоядрени реактори

Термоядреният реактор на стартъпа Kyoto Fusioneering ще бъде финансиран от Inpex
(снимка: Kyoto Fusioneering)

Японски петролен гигант ще инвестира солидно в разработката на термоядрени реактори. С подобни проекти индустрията се надява да реши по-бързо проблема с доставките на чиста енергия.

През последните две-три години темата за термоядрения синтез се превърна в своеобразен свещен граал в енергийната индустрия. И това е естествено: въпреки че светът се надява на възобновяемата енергия като средство за декарбонизиране на производството на електроенергия, досега „зелените” технологии не са решили проблема с енергийния глад и е малко вероятно да го решат в обозримо бъдеще.

Термоядрените реактори дават надежда за по-бързо решаване на проблема с доставките на чиста енергия. Но Япония изостава в развитието на термоядрени инсталации. Според местни източници, на които се позовава Nikkei Asia Review, японските компании имат предимство, но остава много да се желае за скоростта на движение към целта. Необходима е повече помощ от страна на бизнеса.

Японската петролна компания Inpex наскоро обяви, че е готова да инвестира в национални стартъпи, разработващи термоядрени реактори. Инвестицията ще отиде за Kyoto Fusioneering, базирана в Киото, EX-Fusion в Осака и Helical Fusion в Токио. Парите ще бъдат изплатени през настоящата фискална година, която в Япония традиционно започва на 1 април.

Същевременно японският петролен гигант преговаря за инвестиции в подобни разработки и с чуждестранни компании. Това ще бъде първата инвестиция на голяма японска компания в развитието на съоръжения за ядрен синтез.

Inpex планира да инвестира неколкостотин милиона йени във всяка компания и постепенно да увеличи размера на средствата до десетки милиарди йени. Компанията споделя целта на Токио да комерсиализира термоядрения синтез през 2040-те години и ще инвестира сериозно в това.

Коментар