Ще си партнираме със Северна Македония в е-управлението

„Искаме да постигнем много и да видим реални резултати”, заяви министър Божанов
(снимка: Държавна агенция “Електронно управление”)

България и Северна Македония подписаха първата в историята на двете страни електронна декларация за сътрудничество в областта на е-управлението. Тя предвижда партньорство в електронните удостоверителни услуги и електронната идентификация.

Документът, подписан днес от българския министър на електронното управление Божидар Божанов и Адмирим Алити, министър на информационното общество и администрацията на Северна Македония, е първият такъв, подписан електронно.

„Декларацията е една от многото стъпки в нашата съвместна работа с Република Северна Македония. Искаме да постигнем много повече и да видим реални резултати”, коментира министър Божанов. „Ще си сътрудничим и ще постигнем значителни резултати от нашата съвместна работа”, обяви от своя страна министър Адмирим Алити.

В рамките на подписаната Декларация за сътрудничество двете страни ще споделят добри практики и ще обменят опит между централните органи на държавната власт в областта на стратегическото планиране на електронните удостоверителни услуги и електронната идентификация, програмирането, управлението и изпълнението на програми по инструментите на Европейския съюз за външна помощ. Целта е да се изгради административен капацитет в партниращите институции.

Документът предвижда още да се проучат възможностите за сключване на меморандум за уреждане на отношенията, свързани с взаимното признаване на електронните удостоверителни услуги, предоставяни от доставчиците на удостоверителни услуги в България и Северна Македония. Така на практика електронно подписани документи от граждани в България и в Северна Македония ще бъдат взаимно признавани в двете страни.

Създава се съвместна работна група от представители на двете страни на ръководно и експертно равнище; ще се провеждат обучения, семинари, експертни работни групи, както и учебни посещения в областите на сътрудничество, обмен на информация и документация.

Подписаната от министър Божанов и министър Алити Декларация не засяга международни споразумения и други поети задължения на двете страни, както и такива, произтичащи от членството на България в Европейския съюз.

Коментар