Технология на Google свързва два номера към една eSIM карта

Нови решения могат да елиминират изцяло SIM картите в смартфоните
(снимка: CC0 Public Domain)

Интернет компанията Google разработва удобна функция, която ще заинтригува преди всичко хората, свикнали да използват две SIM карти на един смартфон. Иновацията ще освободи малко място в смартфоните.

Multiple Enabled Profiles (MEP) позволява присвояване на два профила към една eSIM карта и превключване между мрежи на два оператора, поясняват от израелската фирма Esper. Твърди се, че Google използва технология, заявена за патент още от 2020 г. По-рано се появиха информации, че интернет гигантът вече е тествал иновацията в инженерни версии на смартфоните Pixel.

Новото решение, съчетание от софтуер и хардуер, ще позволи на производителите да се откажат изцяло от използването на SIM карти в смартфоните. Освободеното място може да се ползва за карти памет, ако те не са налични в смартфона, или за други модули.

Според публикация в блога на Esper, напълно възможно е използването на технологията да не се ограничи само до смартфони, базиран на Android. Теоретично решението може да се приложи във всяка екосистема, вкл. iOS и дори Windows.

Коментар