Седем негативни тенденции при Android смартфоните

При смартфоните се случват много хубави неща, но има и негативни тенденции
(снимка: CC0 Public Domain)

Изтичащата 2020 година беше важна за индустрията на смартфоните в много отношения. 5G технологията стана достъпна не само за флагманите, вече имаме сгъваеми устройства с подобрена издръжливост, а телефоните от среден клас направиха голяма стъпка напред във функционалността.

Не всичко обаче е страхотно. През годината се очертаха някои тенденции, които не бихме искали да продължат и през 2021 г. Ето списък, предложен от Android Authority, със 7 нежелани тенденции в развитието на Android смартфоните.

5G в края на всяко име

Разбираемо е, че телефоните получаваха суфикс „5G” през първата година или две откакто се появиха 5G мрежите, но изтъкването на тази поддръжка се превърна в нещо обичайно за флагманите и в настоящето. През 2021 г. производителите трябва да се откажат от тази конвенция за именуване на телефоните си от висок клас. Всъщност би имало по-голям смисъл да използват „4G” за обозначаване на моделите, които все още не поддържат 5G?

Пластмаса/стъкло в телефони за $1000

Нямаме проблем със „стъклото/пластмаса” (glasstic) на Samsung – пластмаса, която се усеща по-скоро като стъкло. Истинският проблем обаче е, че фирмата е избрала да използва „glasstic” за Galaxy Note 20, който струва $1000.

Едно е да пластмасов дизайн, който изглежда и се чувства като пластмаса на по-евтин телефон, но е друго, когато харчите над $900 за устройство от висок клас. Samsung трябва да ограничи използването на този материал до устройства като Galaxy A серия и Galaxy FE/Lite модели.

Безсмислени 2MP камери

Една от най-неприятните тенденции на камерите през последните две години е използването на нискокачествени 2MP сензори. Това е прозрачен опит за увеличаване на броя на камерите. Виждали сме всички – от Xiaomi и Realme до Samsung и Oppo – да приемат тази стратегия, често използвайки две 2MP камери, за да могат да се похвалят, че предлагат четворни задни камери.

Брандовете определено трябва да изберат качеството над количеството във фотокамерите си през 2021 г. С други думи, да подобрят своите основни, ултрашироки или дори макро-камери, вместо просто да добавят повече обективи. Ако все още настояват да предлагат макро-обектив, тогава нека видим сензори с по-висока разделителна способност с автофокус вместо символичните 2MP камери.

Бавно кабелно зареждане

Трудно е да се повярва, че можете всъщност да купите телефони с 65W или дори 100W+ зареждане през 2020 г. (като Xiaomi Mi 10 Ultra и OnePlus 8T). Още по-трудно е да се повярва, че все още има водещи телефони, които не предлагат бързо зареждане.

Устройства като Motorola Edge Plus и Google Pixel 5 са ​​на върха с разочароващите 18W, докато iPhone 12 и LG V60 са малко по-бързи съответно с 20W и 25W. През 2021 г. всички основни смартфони следва да предложат зареждане 30W+

Някои потребители се притесняват, че бързото зареждане може да влоши батерията с течение на времето. Но брандовете винаги могат да доставят телефон с бързо зареждане, като го деактивират по подразбиране, ако наистина искат.

Лоши ангажименти за актуализация

Google вече се ангажира да предлага тригодишни системни актуализации на своите телефони Pixel. Samsung също се присъедини към клуба тази година, като предложи тригодишен ангажимент за актуализации на версията на Android за някои устройства. Това беше една от малкото ярки точки през 2020 г. (Nokia предлага всички свои модели с гарантирани месечни актуализации на сигурността за три години и двегодишни софтуерни ъпдейти).

OnePlus потвърди само една актуализация за своите телефони Nord N10 и N100, докато Motorola смята, че може да се измъкне с обещание за една актуализация на версията за своя Edge Plus от 1000 долара. В крайна сметка Moto промени тактиката и се върна към две актуализации на версиите, но защо изобщо трябваше да премине през това?

Има смисъл повече брандове да останат ангажирани със софтуерните актуализации, предвид желанието на много потребители да използват телефоните си за по-дълъг период от време и икономическата несигурност около COVID-19.

Поскъпване на флагманите

Xiaomi, Realme и OnePlus предложиха флагмани за 2020 г. на по-висока цена от техните предшественици. Очевидно част от това поскъпване се дължи на по-високите цени на силиция тази година. Въпреки някои изненади, доста разочароващо е да видите недостиг на достъпни флагмани през 2020 г.

Видяхме също mmWave версии на телефони, които са около $100 по-скъпи от стандартните 5G версии. Някои примери включват версиите на Verizon за OnePlus 8 и Pixel 4a 5G. Би трябвало да видим водещи телефони през 2021 г. на по-разумни цени.

Количество пред качество

Една от най-неприятните тенденции през последните години е, че много производители предлагат куп телефони с малки разлики между тях. Наистина ли трябва да видим всички тези телефони от серията Realme Narzo, когато основните телефони Realme предлагат подобно изживяване? Наистина ли се нуждаем от седем или осем варианта на Redmi 9?

Желателно е марките да намалят до известна степен ребрандирането през 2021 г. Разбира се, понякога има основателни причини за ребрандиране, но компании като Xiaomi със сигурност са прекалили с марката си Poco. Дори OnePlus не можа да се сдържи с N100 – по същество Oppo A53.

Коментари по темата: „Седем негативни тенденции при Android смартфоните”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Това бързо зареждане е пълна глупост – съсипва батериите изключително бързо.

  2. MainaRaina

    Е какво!!! Те iPhonе-те, като флагмана им е по 2500 лева даваме пари,а като не е iPhone ни е проблем да дадем 1000лв, щот бил боклук.****

  3. пропов

    Аз нямам нищо против пластмасата, стига да е качествена. Да е е далеч по здрава и устоичива от стъклото. И сваля малко от грамажа, особено на масово порасналите телефони. Всичко друго е абсолютно вярно.

  4. Д.Кънев

    Е и какво.Просто е искат само да ни оберат От обирджиите не знам дали е първи е А1(аз ги наричам Автомивка едно)те предоставят некачествени услуги.Е знам го от личен опит.Втори са Теленор.Е пак от личен опит. Е и Виваком не са без кусури.Бих ги сменил но няма с кого.И те са абсолютно непочтени. Е нито съм открил Америка а и топлата вода.

  5. Kuzmanovv

    Много разумни/правилни искания. За съжаление мисля, че нищо от това няма да влезе в употреба …

  6. 2D3Dchessmaster

    Най вероятно ще се пише 45G вместо 4G,5G
    GG BG

Коментар