Нов чип на Intel ускорява добива на биткойн

Новият чип Blockscale ASIC осигурява производителност до 580 Ghash/s
(снимка: Intel)

Intel пусна специализиран чип за копаене на биткойн и други криптовалути с криптографски алгоритъм SHA-256. Микросхемата Blockscale ASIC предлага много добра енергийна ефективност при високо ниво на производителност.

Според Intel, чипът осигурява производителност до 580 Ghash/s. Що се отнася до консумацията на енергия, тя варира от 4,8 до 22,8 W. Енергийната ефективност се оценява само на 26 джаула на терахеш. Новата ASIC e и много компактна – само 7×7,5 мм в опаковка.

До 256 чипа Blockscale могат да бъдат комбинирани в един майнер, което ще осигури производителност на цялата система от 148 Thesh/s, при консумация на енергия от 3860 W. За сравнение, водещата система за копаене от лидера на пазара Bitmain има производителност 140 Thesh/s и консумация от 3010 W. Тоест, по отношение на енергийната ефективност, решението на Intel отстъпва.

Доставките на Blockscale ASIC за клиенти ще започнат през третото тримесечие на 2022 г., съобщиха от компанията. Системите, базирани на новия чип, ще се произвеждат от други компании.

Argo Blockchain, Block, Hive Blockchain Technologies и GRIID Infrastructure ще бъдат сред първите клиенти, които ще получат системи, базирани на Blockscale ASIC. През 2023 г. и по-късно Intel ще предложи своите ASIC и на други клиенти.

Коментар