5G мрежи ще обхванат 95% от японците до две години

Япония разширява с изключително бързи темпове 5G покритието
(снимка: CC0 Public Domain)

Японското правителство има за цел да отдаде на местните оператори допълнителни честоти за изграждане на пето поколение телекомуникационни мрежи, за да увеличи покритието на 5G в страната. Надеждата на кабинета е да утрои наличието на 5G услуги в страната през следващите две години, според японската преса.

Местният телевизионен канал NHK World съобщи, че планът на правителството е да покрие 95% от населението на Япония с 5G до март 2024 г. Мобилните оператори в Япония дадоха приоритет на разширяването на мрежите си в градските райони след пускането на 5G през 2020 г., но до момента само 30% от населението има достъп до новата технология.

Министерството на комуникациите проведе консултации с местни телекомуникационни фирми и си постави за цел да постигне 95% покритие до края на фискалната 2023 г., 97% до фискалната 2025 г. и 99% до фискалната 2030 г.

„Бързото разширяване на достъпността на 5G е задължително. Ние бързо ще създадем необходимата среда, така че 5G технологията да е от полза за възможно най-много хора”, каза министърът на комуникациите Канеко Ясуши.

Успоредно с това правителството планира да предложи субсидии за инсталиране на базови станции в планински райони и на отдалечени острови в Япония.

Миналия месец японският оператор NTT Docomo заяви, че ще ускори темпото на своята 5G експанзия в страната, тъй като конкурентните оператори също бързо въвеждат 5G. NTT Docomo има за цел да предложи покритие на 90% от населението на Япония до март 2024 г.

Конкурентният телекомуникационен доставчик KDDI заяви, че вероятно ще постигне 90% покритие до началото на фискалната година, която започва през април, докато SoftBank казва, че ще достигне същото покритие тази пролет.

Като част от бързата експанзия на петото поколение мрежи някои японски оператори виждат огромни възможности в споделената телекомуникационна инфраструктура. NTT Docomo и JTower вече имат партньорство в тази посока.

Коментар