Amazon нае три фирми за конкуренция със SpaceX

Amazon си подсигури услугите на три фирми за изстрелване на сателити за интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Amazon обяви нова сделка за ракети, които ще изстрелват сателитите на компанията в орбита с цел изграждане на мрежа за интернет, покриваща цялата Земя. Гигантът в онлайн търговията подписа договор с три компании за до 83 изстрелвания на своите интернет сателити Project Kuiper.

38 изстрелвания ще направи United Launch Alliance (ULA) – съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin, 18 изстрелвания се възлагат на европейската компания Arianespace и 12 на Blue Origin, която е собственост на основателя на Amazon Джеф Безос. В договора с последната има опция за до 15 допълнителни изстрелвания, съобщи CNBC.

Тройният договор се разглежда в бранша като знак за ожесточаване на конкуренцията между фирмата на Безос и SpaceX на Илън Мъск в сателитния интернет. Финансовите условия на договорите не бяха оповестени.

Project Kuiper е планът на Amazon да изгради мрежа от 3236 спътника на ниска околоземна орбита, за да осигурява високоскоростен интернет до всяка точка на света. Проектът има разрешително от щатската комисия по комуникациите от 2020 г. Тогава Amazon обеща да „инвестира повече от 10 милиарда долара.

Макар че Amazon все още не е обявила кога ще стартира проекта Kuiper, правилата на FCC изискват компанията да разположи половината от планираните си спътници в рамките на шест години – което означава около 1600 в орбита до юли 2026 г.

ULA ще използва своите ракети Vulcan за 38-те изстрелвания на Kuiper, в допълнение към деветте изстрелвания на ракети Atlas V за Kuiper, които Amazon закупи миналата година. Всяка ракета Vulcan ще изведе в орбита по 45 спътника Kuiper. Ракетата Vulcan е нова разработка и дебютната ѝ мисия е насрочена за края на тази година.

Arianespace ще изпълни своите 18 мисии на Kuiper с предстоящите си ракети Ariane 6, които също трябва да дебютират по-късно тази година. Ariane 6 ще може да носи между 35 и 40 спътника на Kuiper на всяка мисия.

Blue Origin ще използва своите ракети New Glenn, за да управлява 12-те мисии на Kuiper, на които ще бъде домакин. Всяка ракета New Glenn ще достави 61 спътника в орбита. Blue Origin в момента няма официална целева дата за първото изстрелване на New Glenn, но се говори, че ракетата ще дебютира през 2024 г. или по-късно.

Коментар