IoT решение на А1 дигитализира разделното събиране на отпадъци

Иновативното решение за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново ще спести финансови средства, технически и човешки ресурси, а хората ще имат по-чиста градска среда
(снимка: А1 България)

А1 внедри облачна високотехнологична система за интелигентно сметосъбиране на отпадъците от разделно събиране във Велико Търново. Чрез системата Еко Партнърс България анализира в реално време данните от контейнерите и сметосъбиращите машини и оптимизира маршрутите и локациите.

Иновативната платформа дава на Еко Партнърс България информация в реално време, на базата на която организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки може да оптимизира маршрутите на сметосъбиращите камиони или да променя локациите и броя на поставените контейнери. С дигитализиране на дейността си Еко Партнърс България постига по-висока ефективност, по-чиста градска среда и по-ниско ниво на замърсяване на въздуха.

Проектът комбинира хардуерни компоненти за директно измерване на теглото на контейнерите за разделни отпадъци с автоматична система за инвентаризация. Чрез UHF RFID антени се „прочита” информацията от всеки обслужен контейнер, оборудван с RFID таг. Информацията се изпраща към централизираната платформа, където се анализира в реално време.

Благодарение на RFID таговете, всеки от оборудваните контейнери може да бъде идентифициран в системата, а с активните сензори се осъществява дистанционно отчитане на нивото на запълненост, измерване на обема и температурата. Датчиците сигнализират и в случай на обръщане или преместване на контейнерите, което помага за превенция на вандалски прояви.

Решението е част от разрастващото се портфолио от услуги на А1 в сферата на „Интернет на нещата”. Заради множеството му предимства при този тип решения, А1 използва технологичния стандарт 3GPP-базиран Narrowband-IoT (NB-IoT). Той осигурява по-добро покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката. Освен това технологията работи в лицензиран честотен диапазон, което практически защитава комуникацията от външни влияния.

„Нараства делът на компаниите от различни отрасли на бизнеса и на публичните организации, които осъзнават важността и нуждата от високотехнологични решения, с които да се справят с едни от най-належащите си проблеми. Непрекъснато обогатяваме палитрата от IoT и ICT услуги за корпоративните си клиенти, за да ги подкрепим както за повишаване на ефективността, така и за оптимизиране на разходите”, заяви Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби” в А1 България.

Според него, решенията от „Интернет на нещата” (IoT) дават отговор на голяма част от въпросите, свързани с подобряването на градската среда.

„Подобряването на жизнената среда и качеството на живот на гражданите на Старопрестолния град е сред нашите стратегически приоритети. А мерките и решенията, улесняващи работата по разделно събиране на отпадъци, допринасят още повече за това градската среда да бъде в най-добрия си вид”, коментира от своя страна Даниел Панов, кмет на община Велико Търново.

До момента Еко Партнърс България е изградила системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки в 20 общини в страната, с които подкрепя и стимулира гражданите към по-щадящо природата отношение.

„Вярвам, че иновативното технологично решение, което внедрихме във Велико Търново, ще ни спести финансови средства, технически и човешки ресурси. Ползите за гражданите са по-чиста градска среда, намаляване на неприятните гледки и затрудненията, причинявани от препълнени контейнери и излишния трафик, който обслужването на съдовете създава. Не на последно място – решението ще спомогне за намаляване на вредните емисии във въздуха”, сподели Антония Спасова от Еко Партнърс България.

Коментари по темата: „IoT решение на А1 дигитализира разделното събиране на отпадъци”

добавете коментар...

  1. :o)

    Нормалното е да се изхвърлят всеки ден кофите за боклук и да минава камион.
    Но сега чрез схема от сложни и скъпи датчици и още повече софтуер и поддръжка която да плащат гражданите от такса смет, някой ще алармира на общината,
    че разбираш ли трябва да извозва боклука…което тя и без това знае че трябва да прави
    и това щяло да спести пари?

    Т.е. ако контейнера е пълен наполовина и смърди на леш и се не трае но нали не е пълен догоре, датчика ще казва – неее, не трябва да се взима?
    Как беше “постига по-висока ефективност, по-чиста градска среда и по-ниско ниво на замърсяване на въздуха.”

Коментар