Intel е готов да произвежда квантови процесори

Прототип на квантов процесор на Intel, поставен на гумичката на молив
(снимка: Intel, 2018 г.)

Intel и холандският изследователски център QuTech са готови да започнат серийно производство на квантови процесори, базирани на силициеви кубити. Пробивът е направен във фабриката Intel D1 в Хилсбъро, Орегон. Процесорите са изготвени по класически CMOS процеси върху 300-мм пластини с добив от над 95%.

От всяка пластина могат да се получат до 10 хиляди масива със силициеви кубити – това е достатъчно, за да задоволи всяка нужда от новия продукт на пазара. Компанията не уточнява колко кубита има в процесора и как е организиран (линеен масив или обемен). Преди това Intel произвеждаше в D1 процесори с един и два силициеви кубита и планираше да въведе 7- и 17-кубитови модели.

Квантовите процесори на Intel и QuTech се произвеждат върху изотопно чисти силициеви пластини. За ролята на кубити се избират електрони, чиито завъртания (собствен ъглов импулс) са в състояние на квантова суперпозиция. Завъртанията са едновременно ориентирани във всички посоки и могат да бъдат идентифицирани с определена вероятност като 1, 0 и всички състояния между тях, което експоненциално ускорява определени изчисления.

Силициевата пластина, от която ще се произвеждат квантовите процесори
(снимка: Intel)

Intel, заедно със специалистите на QuTech, вече показа пред партньори възможностите на квантовите процесори да изпълняват произволни алгоритми, което обещава появата на универсални квантови компютри.

„Квантовите изчисления имат потенциал да предоставят експоненциална производителност за определени HPC приложения”, казва Джеймс Кларк, директор по квантов хардуер в Intel. „Нашето изследване доказва, че пълномащабният квантов компютър е не само постижим, но и може да бъде произведен в модерна фабрика за чипове”.

Коментар