Пазарът на „втора ръка” оборудване за чипове пощуря

Недостигът на чипове доведе до рязко поскъпване на литографското оборудване
(снимка: CC0 Public Domain)

Цените на използваното оборудване за производство на чипове се повишиха от два до пет пъти, на фона на остър дефицит на полупроводникови компоненти в световен мащаб, сочи анализ на индустрията.

Недостигът на технологично оборудване, с който тайванската TSMC се сблъска тази година, беше обсъден от ръководството на компанията на неотдавнашна тримесечна конференция. Според японски източници, на които се позовава Nikei Asian Review, на пазара за оборудване „втора ръка” за производство на чипове цените са се увеличили от два до пет пъти.

Въпреки поскъпването, клиенти сред производителите на чипове има, тъй като те получават възможност да закупят необходимото оборудване в рамките на един месец, докато за нова техника ще трябва да чакат до година и половина.

Пазарът на използвано оборудване се подхранва от няколко фактора едновременно. Първо, на първичния пазар търсенето надвишава предлагането, а периодът на изчакване за доставки нарасна от една година до година и половина.

Второ, повишеното търсене по време на пандемията на редица специфични компоненти, изработени от 200-мм силициеви пластини, провокира ръст в търсенето на съответното технологично оборудване, което е много по-лесно за намиране на вторичния пазар, отколкото на първичния.

И накрая, своя принос дава Китай, който е лишен от възможности за сделки на първичния пазар, поради санкциите, докато на вторичния пазар бариерите са по-малко. Още тази година Китай ще обсеби една пета от производството на всички чипове в света, така че влиянието на страната ще се засилва.

Японските доставчици на литографско оборудване спечелиха рекордните 26 милиарда долара за последната фискална година, която приключи на 31 март – това е с 41% повече отколкото година по-рано. В същото време самите производители на оборудване страдат от недостиг на компоненти, необходими за производството на собствени продукти. TSMC се опитва да им помогне, като изпраща свои специалисти в командировки за решаване на проблемите на място.

Ситуацията с цените на вторичния пазар на литографско оборудване стана непредвидима. Нормата е двойно надплащане за оборудване, в сравнение с цените преди пандемията. Част от оборудването на повече от двадесет години се продава на същите цени като новото.

Най-новите налични машини на вторичния пазар са поскъпнали пет пъти. Производителите на чипове са готови да купуват оборудване на такива цени, тъй като печелят време  в условията на нарастващо търсене на техните продукти.

3 милиарда долара са изразходвани в световен мащаб за оборудване за обработка на 200-мм силициеви пластини през 2020 г., но разходите през миналата и тази година ще надхвърлят 5 милиарда долара, според оценка на SEMI. Делът на Китай на този пазар ще достигне 21% през 2022 г.

Нарастващото търсене на електрически превозни средства, които изискват много повече чипове, също допринася за дефицита на чипове и поскъпването. Японските доставчици на литографско оборудване дори са решили да съживят някои от своите спрени продукти, за да отговорят на търсенето. Според участници на пазара, голямото търсене на вторичния пазар на литографско оборудване ще се запази поне до края на тази година.

Коментари по темата: „Пазарът на „втора ръка” оборудване за чипове пощуря”

добавете коментар...

  1. :o)

    канибализация на старото за да ти го пробутат за “ново” 🙂

Коментар