САЩ наложиха санкции на китайския чипмейкър SMIC

Чипмейкърт SMIC попадна под ударите на американските санкции
(снимка: SMIC)

Съединените щати разшириха търговския си „черен списък” с още четири китайски компании. Според официално изявление на министерството на отбраната, тези фирми са свързани с военните на Китай.

В списъка попадат SMIC, който е най-големият производител на чипове в страната, както и CNOOC – третата по големина петролна и газова корпорация в Китай. Другите две санкционирани фирми са CCTC, специализирана в строителството, и консултантската CIECC.

„Пентагонът е готов да се противопостави на китайската стратегия за развитие на гражданско-военния сектор в подкрепа на целите за модернизиране на Народната освободителна армия на Китай чрез предоставяне на достъп до модерни технологии и опит, придобити и развити дори от компании, университети и изследователски програми, които изглежда са граждански образувания”, се казва в изявлението на Пентагона.

Санкциите на САЩ включват забрана за продажба на американски стоки и технологии на китайски компании, които фигурират в т.нар. „черен списък”. Най-известното име в него е производителят на смартфони и телекомуникационно оборудване Huawei.

Коментар