Санкциите на САЩ плашели клиентите на американски фирми

Американската хай-тек индустрия може да претърпи огромни загуби от санкциите срещу Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Представители на китайската компания Huawei Technologies, която през май беше подложена на втора вълна санкционни ограничения от САЩ, вече предупредиха за негативните последици от тази политика за американската индустрия. Сега и американски компании алармират, че действията на политическото ръководство на САЩ ще изплашат клиентите им дори извън Китай.

Един от разработчиците на полупроводници в Калифорния, пожелал анонимност, коментира пред Nikkei Asian Review, че след налагането на санкции върху Huawei ще бъде по-трудно за американските компании да намерят нови клиенти не само в Китай, но и извън тази страна.

Според Daxue Consulting, през 2019 г. Китай е консумирал повече от 60% от всички полупроводникови продукти, пуснати в света. От друга страна, през 2018 г., преди въвеждането на първата вълна санкции срещу Huawei, полупроводниковата индустрия в САЩ е била четвъртият по големина износител. Високата взаимна зависимост на тези сектори от икономиката на двете страни е очевидна.

Ситуацията се влошава от факта, че много от клиентите на американски компании са едновременно партньори на Huawei, но такива връзки не винаги са очевидни и новите американски санкции значително усложняват международното сътрудничество. Дори ако официално китайският клиент не дава нищо на партньор на Huawei, липсват гаранции, че компонентите, закупени в САЩ, няма да станат част от продуктите на тази китайска марка.

Според източника на Nikkei, лобистите, които представляват интересите на американските разработчици на полупроводникови продукти, активно работят в правителствените кръгове на САЩ. Тяхната задача е да смекчат въздействието на санкциите върху бизнеса на американските компании.

За съжаление, в световен мащаб смущенията в бизнеса и логистиката, причинени от пандемията, се засилват от желанието на САЩ и Китай да осигурят самодостатъчността на своите полупроводникови индустрии. Америка стимулира изграждането на завод на TSMC в Аризона, а Пекин се опитва да следва плана на програмата „Произведено в Китай 2025 г.”, която от няколко години укрепва националната полупроводникова индустрия.

Само дйстващите в момента санкции, според някои доклади, ще доведат до загуби за американската индустрия в размер на 49 милиарда долара под формата на пропуснати приходи от китайския пазар. Предстоящото бързо развитие на 5G мрежите в Китай и свързаната с тях инфраструктура изглеждаше за много американски компании гаранция за растеж на приходите, но сега не само коронавирусът, но и политическите различия объркаха картите.

Експерти на Wedbush казват, че на този фон южнокорейската компания Samsung все повече проявява интерес към партньорство с китайски разработчици. Тя се интересува от намаляване на зависимостта от нестабилния пазар на памети и затова търси нови пазари и нови клиенти.

Ако отношенията между САЩ и Китай не се затоплят, според анализаторите на Boston Global, след няколко години южнокорейската полупроводникова индустрия ще може да надмине американската по отношение на оборота, заемайки водеща позиция в света.

Коментар