Япония се отказва от бензиновите коли до 2035 г.

Бензиновите коли ще станат недостъпни в Япония след 15 години
(снимка: CC0 Public Domain)

Японското правителство обяви план за постепенно спиране от продажба на бензиновите автомобили, за да намали отделянето на вредни емисии. Към 2035 г. на вътрешния пазар няма да се продават бензинови превозни средства.

Изборът на японците ще се сведе до хибриди, електрически превозни средства и такива с горивни клетки, съобщи NHK. А до 2050 г. Япония възнамерява напълно да нулира нивото на собствените си емисии на въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата.

Очаква се правителството официално да приеме плана до края на тази година след дискусии от експертна група. Този ход следва обещанието на премиера Суга Йошихиде да намали емисиите на парникови газове в Япония до нула към 2050 г.

Страната на изгряващото слънце не е единствената, която демонстрира твърди намерения да изостави бензиновите автомобили в близко бъдеще. Великобритания планира да забрани продажбата на бензинови и дизелови превозни средства още по-рано – до 2030 г., а на хибриди – до 2035 г.

Американският щат Калифорния и Франция също следват подобни планове, като сроковете за спиране от продажба на ДВГ автомобилите при тях са съответно 2035 г. 2040 г.

Коментар