Криптовалутата защитава от инфлация, убеждава политик

Криптовалутата ще даде контрол на гражданите над личните им финанси, смята политик
(снимка: Pierre Poilievre / Twitter)

Кандидат за министър-председател на Канада вижда криптовалутата като начин за защита на гражданите от инфлацията. Анализатори оценяват като добър политически ход подобна риторика преди изборите.

Пиер Поалиевр, който ще се кандидатира за министър-председател на Канада на предстоящите избори през септември, активно използва проблема с инфлацията, за да спечели доверието на избирателите, отбелязва Ройтерс.

Той обещава да реформира националната икономическа система чрез използване на криптовалути, за да даде на гражданите контрол върху личните им финанси, вместо на банкерите и политиците.

Като демонстрация на удобството при използване на криптовалути, членът на канадския парламент дори използва биткойн, за да плати за обяд.

Инфлацията, която достигна 31-годишен връх от 6,7% в Канада през март, очевидно тревожи гражданите. Но Пиер Поалиевр смята, че личните финанси могат да бъдат защитени чрез използване на криптовалутите като законно средство за плащане.

Въпреки че потвърдиха техническата готовност за започване на експерименти с официалния „цифров канадски долар”, представители на централната банка на страната недвусмислено се обявиха в полза на запазване на ролята на фиатната валута във финансовата система.

Коментар