Microsoft вгражда безплатен VPN в браузъра Edge

Всички потребители на браузъра Edge ще получат безплатна VPN услуга
(снимка: Microsoft)

Microsoft, по примера на Apple и Google, също реши да предложи на своите потребители VPN услуга – тя ще бъде достъпна безплатно за всички, които ползват браузъра Edge.

Новата услуга се нарича Microsoft Edge Secure Network, а неин доставчик е Cloudflare, става ясно от страницата за поддръжка. Както при функцията iCloud Private Relay на Apple, Microsoft не нарича нововъведението си VPN услуга, въпреки че предлага същата функционалност.

Понастоящем Microsoft Edge Secure Network е достъпна за предварителен преглед, но с официалното ѝ пускане потребителите на браузъра Edge ще получат безплатно 1 GB трафик на месец за всеки акаунт в Microsoft.

Вместо да разработва собствена VPN услуга, Microsoft привлече подкрепата на своя партньор Cloudflare. Компанията обещава на потребителите, че ще събира само данни за диагностика и ще ги изтрива на всеки 25 часа.

Услугата криптира връзката на потребителя, за да защити трафика от проследяване и онлайн заплахи, като не позволява дори на доставчиците на интернет услуги да събират данни. В резултат на това създаването на рекламен потребителски профил от специализирани фирми, занимаващи се с таргетирана реклама, става значително по-трудно.

Microsoft Edge Secure Network вероятно няма да разреши на потребителите да избират към кои VPN сървъри да се свържат, за да заобиколят гео-блокиранията. Според информацията в страницата за поддръжка, функцията „ще позволи да видите виртуален IP адрес, който маскира вашия IP и замества местоположението ви с подобен регионален адрес”. Тоест, за да маскират напълно местоположението си, потребителите ще трябва да използват платена услуга.

Коментар