ИТ бизнесът притеснен от локдауна в Китай

Продажбите на Apple се очаква да намалят през Q3 заради проблемите в Китай и Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple прогнозира все по-големи проблеми с доставките на суровини и материали за своите устройства, заради рестрикциите, наложени в Китай от разпространението на коронавируса, и намаляването на продажбите в резултат на военния конфликт Русия-Украйна.

Топ-мениджърите на производителя на iPhone очертаха мрачното бъдеще по време на конферентен разговор относно финансовите резултати на компанията. Главният финансов директор Лука Маестри предупреди, че войната в Украйна, която накара Apple да спре продажбите в Русия, ще влоши бизнеса на компанията по-сериозно през третото фискално тримесечие.

Освен това проблемите с веригата на доставки ще навредят на продажбите през третото тримесечие с 4 до 8 милиарда долара, което е „значително повече” от намалението през второто тримесечие. Проблемите с доставките произтичат от локдауна в Шанхай, но успоредно с това пандемията се отразява и на търсенето в Китай.

Главният изпълнителен директор Тим Кук каза, цитиран от Ройтерс, че почти всички китайски фабрики, извършващи окончателно асемблиране на продуктите на Apple, вече са подновили работа след блокажите заради Covid, но компанията не може да прогнозира кога ще приключи недостигът на чипове, засягащ производството на нейните продукти.

Apple не е единствената фирма, която има притеснения заради прекъсванията на работата на заводите в Китай и Украйна. Amazon също сподели подобни притеснения по-рано тази седмица. Проблемите с доставките тормозят и Intel, която прогнозира по-мрачно следващо тримесечие.

И трите компании са част от широкия индекс Nasdaq, който е спаднал с близо 19% тази година, заради инфлацията и опасенията на инвеститорите. Няма изгледи напрежението да се разсее скоро, тъй като войната на територията на Украйна вещае увеличение на цените на всичко, от горивата до храните.

Тим Кук обаче сподели пред анализатори, че не толкова инфлацията го притеснява, колкото доставките. „Точно сега основният ни фокус, честно казано, е върху веригата на доставките”, заяви той.

Коментар