Разгаря се голям спор в чип-индустрията на САЩ

Американският бизнес е раздвоен за държавния контрол върху инвестициите в чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Производители на чипове в САЩ, анализатори и политици навлязоха в разгорещен спор относно това колко агресивно да се противопоставят на законопроект, който ще даде на правителството на САЩ нови правомощия да блокира милиарди долари американски инвестиции в Китай.

Мярката е част от законопроект, който предвижда и 52 милиарда долара държавна помощ за производителите на чипове в САЩ за разширяване на дейностите им. Това е добре за индустрията, но много компании са недоволни от перспективата за държавен контрол над инвестициите в производствени мощности в Китай. Други пък намират предложението за разумно и обосновано.

„Би изглеждало лицемерно компаниите да просят пари [от държавата], но в същото време да отказват правителството да има думата дали да строят нови заводи в Китай”, казва пред Ройтерс изпълнителен директор на фирма за производство на чипове. Друг шеф на компания от индустрията оспорва това твърдение. Според него, производителите на чипове могат както да подкрепят проекта за финансирането, така и да се противопоставят на ограничаването на инвестициите в чужбина.

Изглежда, че проектозаконът поставя полупроводниковата индустрия в трудна позиция: хем агресивно търси безвъзмездни средства, хем се сблъсква с ограничение за вложенията в китайски фабрики и новостартиращи фирми.

През януари Intel обяви планове да построи фабрика за чипове в Охайо на стойност 20 милиарда долара. Тогава изпълнителният директор Пат Гелсингър заяви, че фирмата може да изгради завода и без правителствена финансова подкрепа, но строежът ще се случи по-бавно и няма да се разраства толкова бързо, колкото компанията и правителството биха искали.

Intel възнамерява също да разшири производството си в завода в Ченгду, Китай, но през ноември администрацията на американския президент отхвърли този план.

Мярката за ограничаване на инвестициите на чип-производителите извън САЩ първоначално беше самостоятелен законопроект. По-късно обаче той бе включен в проекта за закон за грантово финансиране за чипмейкърите, чиято цел е ограничаване на пазарната сила на Китай.

В писмо до членовете си от миналата седмица Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA) описва мярката като „твърде широка” и настоява за отделен законодателен процес. „SIA насърчава разработването на политики, които не възпрепятстват ненужно нечувствителни, законни инвестиции и свързаната с тях търговска дейност”, пише групата в проекто-декларация за принципите, които индустрията евентуално ще отстоява.

Американската Търговска камара също гласно се противопостави на мярката. Камарата ще изиска сформирането на комисия, която да „оценява транзакциите” и да изготвя препоръки към президента кои инвестиции биха представлявали риск за националната сигурност и следва да бъдат блокирани.

Коментари по темата: „Разгаря се голям спор в чип-индустрията на САЩ”

добавете коментар...

  1. Николай

    Не си вземат поука да не изнасят стратегически технологии и производства, особено в подобни държави. Това не е макдоналдс, после ще се чудат какви санкции да им слагат. Алчността на корпорациите няма край.

Коментар