Как еко-класацията S&P вбеси Илон Мъск – и не е ли прав?

Докато Tesla бе изгонена от индекса за устойчивост ESG, изненадващо в него е озова Exxon Mobil (снимка: TechNews.BG)

Най-големият производител на електрически превозни средства в света Tesla загуби своето място в индекса за устойчивост на Standard & Poor’s. Като причина бяха посочени разследванията на инцидентите с функцията за автономно шофиране чрез автопилот при колите Tesla, както и обвиненията за расизъм във фабриката на фирмата.

Заедно с Tesla от индекса за устойчивост изпаднаха Berkshire Hathaway, Johnson & Johnson и Meta. За сметка на това бяха включени компании като ExxonMobil. От S&P обясниха, че промените произтичат от годишното му ребалансиране.

В любимата си социална мрежа Twitter шефът на Tesla Илон Мъск написа, че S&P е „загубил интегритета си“. Изразът „загуба на интегритет“ обичайно се разбира като неспособност [човек] да прави разлика между добро и зло, между честно и нечестно.

Мъск определи като измама концепцията за „околната среда, социалните дейности и управлението“ (ESG), ключов компонент на фирмените политики за корпоративна социална отговорност.

Случилото се е факт, въпреки че Tesla е направила за околната среда повече от всяка друга компания на света, написа по-късно Мъск в Twitter профила си.

S&P каза, че е отнела точки на Tesla отчасти поради липсата на стратегия за ниски въглеродни емисии, отчасти заради нейния кодекс за поведение. Това е понижило рейтинга на фирмата „под колегите от индустрията“.

„Въпреки че Tesla може да играе голяма роля за намаляването на автомобилите, задвижвани с гориво, компанията изостава от своите връстници, когато се разглежда през по-широкия ESG обектив“, каза Маргарет Дорн, старши директор и ръководител на ESG Indices за Северна Америка. Обяснение защо Exxon е включена наместо Tesla не бяха предоставени от Дорн в изявлението.

Случаят предизвика остри коментари в общественото пространство. Мнозина обвиниха ESG S&P в крайно политическо изкривяване. Според тях, индексът не отразява ESG критериите, а определя съвместимостта на бизнеса с левичарските възгледи.

„Макар че Tesla и други фирми може да не са включени в индекса тази година, красотата на годишния ребаланс е, че те отново ще имат възможност да бъдат разгледани за включване през следващите години“, каза Дорн.

Коментари по темата: „Как еко-класацията S&P вбеси Илон Мъск – и не е ли прав?”

добавете коментар...

  1. :o)

    всяко засърбяване на задника на мъск генерира новина и то в ИТ 🙂
    Йевала…

    а в щатите който и каквото мнение да изрази веднага бива обвинен в хомофобия, расизан , сексизан, политически натиск и какво ли не още 🙂

Коментар