И Канада забранява 5G оборудването от Huawei и ZTE

Китайските 5G доставчици Huawei и ZTE ще бъдат прогонени и от Канада (снимка: CC0 Public Domain)

Канада планира да забрани използването на 5G оборудване на китайските Huawei Technologies и ZTE с цел защита на националната сигурност. Така страната се присъедини към пакта „Five Eyes“.

„Ние възнамеряваме да изключим Huawei и ZTE от нашите 5G мрежи“, каза министърът на индустрията Франсоа-Филип Шампан пред репортери в Отава. „Доставчиците, които вече имат инсталирано оборудване от този вид, ще трябва да спрат използването му и да го премахнат съгласно плановете, които обявяваме днес“.

Шампан добави, че от компаниите ще се изисква да премахнат своите 5G съоръжения до юни 2024 г., като разходите им няма да бъдат възстановени. Операторите, които използват 4G оборудване от въпросните китайски доставчици, трябва да го премахнат до края на 2027 г.

Останалата част от мрежата „Five Eyes“, която включва Канада, САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, вече забрани използването на оборудването от двете известни китайски фирми.

Решението на Канада не е изненадващо. През септември 2018 г. страната за първи път обяви, че ще разгледа възможните заплахи за националната сигурност при използването на телеком-оборудване от Huawei. След това, през декември същата година, главният финансов директор на Huawei Менг Уанджоу беше арестувана в Канада по заповед, произтичаща от САЩ, създавайки дългогодишен спор с Китай, който приключи миналия септември с освобождаването на Менг.

След ареста на Мън двама канадци бяха арестувани в Пекин и обвинени в шпионаж. Двамата мъже бяха освободени в същия ден, в който и Менг. Сетне дипломатическото напрежение между Китай и Канада донякъде се успокои. Наскоро Китай премахна тригодишното ограничение върху вноса на семена канола от Канада.

Решението на Канада навярно няма да има тежки последици за местните телекоми, които и без друго са избрали други доставчици за своите 5G мрежи, коментира Ройтерс.

Говорител на китайското посолство в Канада каза, че предполагаемите опасения за сигурността са „претекст за политическа манипулация“. Той обвини Канада, че работи със Съединените щати за натиск върху китайските компании.

Алихан Велши, вицепрезидент по корпоративните въпроси на Huawei в Канада, каза в интервю за Canadian Broadcasting Corp, че компанията все още чака да чуе „какви заплахи за националната сигурност, според тях, представлява Huawei“. ZTE все още няма коментар по случая.

Канадският министър на обществената безопасност Марко Мендичино разкри, че Канада ще изготви и ново законодателство за защита на критичната финансова, телекомуникационна, енергийна и транспортна инфраструктура от киберзаплахи.

Коментар