Готов е първият суперкомпютър с AI чип Intel Habana

Експерименталният AI суперкомпютър Voyager стъпва на нов ускорител от Intel
(снимка: SDSC)

Първият в света суперкомпютър, базиран на ускорител за изкуствен интелект Intel Habana, е готов за тестове. Въпреки, че по-рано тази седмица Intel обяви второ поколение AI ускорители Habana, едва сега AI суперкомпютърът Voyager, базиран на първо поколение от тези чипове, най-накрая е сглобен и готов за работа.

През 2021 г. Суперкомпютърният център на Калифорнийския университет в Сан Диего (SDSC) избра ускорителите на Habana Labs, придобита от Intel, за своя експериментален AI суперкомпютър Voyager. Всъщност това е първата подобна система, която използва изключително AI решения на Intel. Тя е предназначена за тестване на технологии, вкл. задълбочено изследване на поведението на хардуера, софтуерна адаптация, оценка на производителността и настройка.

Voyager включва 42 възела Supermicro X12, всеки оборудван с чифт конвенционални процесори Intel Xeon Scalable от 3-то поколение и осем ускорителя Habana Gaudi от 1-во поколение. Всеки ускорител има 32 GB HBM памет с пропускателна способност от 1 TB/s. Включена е и двойка възли SuperServer 4029GP-T с осем ускорителя Habana Goya HL-100.

Тъй като машината е проектирана да работи с ултра-големи AI модели, за интерконектор се използва 400GbE фабрика с RDMA: всеки сървър има шест такива порта, а за комуникация се предвидени неблокиращи превключватели Arista.

Първите три години от експлоатацията на машината ще бъдат тестова фаза, по време на която избрани групи от изследователи ще имат достъп до нея, а цялата информация за работата ѝ ще бъде внимателно събирана и проучвана.

Следващата фаза ще продължи две години и през този период достъпът до Voyager ще стане много по-свободен. През това време SDSC се надява да улови всички грешки, да адаптира софтуера и да разработи най-оптималните методи за работа със суперкомпютъра.

Коментар