Ново име при автономните товарни коли: Gatik

Щатът Канзас одобри движението на автономни превозни средства без “водач за безопасност” зад волана (снимка: Gatik)

Младата компания за автономни товарни камионетки Gatik заяви в четвъртък, че ще пусне първите си превозни средства по пътищата на Канзас, след като местните власти дадоха зелена светлина на нея и нейния партньор и клиент Walmart Inc.

Губернаторът на Канзас Лора Кели в петък подписа закон, разрешаващ използването на превозни средства без шофьор в щата, включително такива без „шофьор за безопасност“ зад волана.

Директорът по политиките в Gatik Ричард Щайнер каза, че компанията „ще пусне своите камиони на пътя сега“ в Канзас, но отказа да коментира дали возилата ще извършват доставки за Walmart или за друг клиент. Той каза още, че Gatik и Walmart са провели много разговори през последната година със законодателите в Канзас и със служители на правоприлагащите органи.

Събитието не бе посрещнато с радост от Teamsters, местно профсъюзно обединение, което се противопостави на новия закон още в проектния му етап, позовавайки се на проблеми като изискванията за застраховка и отговорност. В изявление на Teamsters се казва, че законопроектът е приет прибързано и че позволява на автономните превозни средства да работят „безразсъдно, рискувайки живота на нашите приятели и съседи и съсипвайки работната сила такава, каквато я познаваме“.

Walmart засега запазва мълчание по случая. Голямата търговска верига вече работи с Gatik в други щати в САЩ – Арканзас и Луизиана. Там Gatik осигрява доставки на къси разстояния със своите автономни камиони. Миналата година двете компании премахнаха „шофьорите за безопасност“ от някои маршрути за доставка в Арканзас, оставяйки самоуправляемите камиончета да се придвижват напълно автономно.

Коментар