Рекорден спад на технологичните акции. Защо?

Фондовият пазар не пощади технологичните гиганти, вкл. Apple, Cisco и други големи имена
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичните акции преживяват най-дългия си спад от 20 години насам – след срива на дотком. Индексът Nasdaq се понижи с 3,8% за седма поредна седмица, напомняйки на инвеститорите за т.нар. „дотком балон”, който се спука през 2001 г.

И без това тежката ситуация на фондовите пазари се влошава допълнително от фактори като инфлация, покачване на лихвените проценти и геополитически събития в Източна Европа – всичко това не вдъхва оптимизъм у инвеститорите, коментира ситуацията CNBC.

Федералният резерв на САЩ вече намекна на играчите, че възнамерява да продължи да повишава ключовата ставка, за да се бори с инфлацията, но това не дава положителен импулс на фондовите пазари – има опасения, че всички тези мерки просто ще „изядат” печалбите.

От 19 ноември м.г., когато достигна своя връх, Nasdaq загуби над 29% до момента и затвори на 11 354,62 в края на седмицата. S&P 500 се представи малко по-добре, но също така падна с 20% от най-високото си ниво за всички времена.

Един от най-големите „губещи в технологиите” е компанията Cisco, чиито акции паднаха с 19% след слаб отчет през третото тримесечие на фискалната 2022 г. Мрежовият производител приписва неуспехите на решението си да преустанови операциите си в Русия и Беларус, както и на смущенията в доставките, причинени от поредното избухване на пандемията в Китай.

Акциите на Dell (спад с повече от 11%), Shopify (почти минус 10%), Workday (-9%) и Okta (-14%) също се „отличиха” в негативната тенденция на котировките. И свързаните с Илон Мъск Twitter (-6%) и Tesla (-14%) регистрираха отрицателна динамика през седмицата.

Фондовият пазар не пощади и други технологични гиганти: акциите на Apple паднаха с 6,5% (и това е осма поредна седмица), Alphabet загуби 6%, а Amazon – около 5%. През тримесечието индексът Nasdaq падна с 20%, доближавайки се до най-лошия резултат, отбелязан през четвъртото тримесечие на 2008 г.

Коментари по темата: „Рекорден спад на технологичните акции. Защо?”

добавете коментар...

  1. Вова

    тоа фофу е тъпак, ко само го пишете

  2. тесла и кирка

    както би казал Фофу
    Да еее и Путин
    Комунистите съсипаха борсите и набалонените акции
    на въздушната западна икономика.

Коментар