Русия и Китай готови да градят база на Луната

Първата изследователска лаборатория на Луната може да е руско-китайска (снимка: CC0 Public Domain)

Ръководителят на държавната корпорация „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин каза в интервю за телевизионния канал „Россия-24“, че Русия и Китай са близо до подписване на междуправителствено споразумение за изграждане на научноизследователска база на Луната.

„С Китай сега сме във висока степен на готовност да подпишем междуправителствено споразумение за създаване на база за лунни изследвания,“ посочи Рогозин.

През февруари китайският посланик в Москва Джан Ханхуей обяви, че Китай и Русия са постигнали консенсус относно условията на междуправителствено споразумение за създаване на изследователска станция на повърхността на земния спътник. Тогава беше обявено, че споразумението „ще бъде подписано възможно най-скоро тази година“.

Русия и Китай внимателно ще разработят и изпълнят план за изграждане на лунна станция с участието на широк кръг международни партньори на принципа на откритост, се посочва още в изявлението.

Декларацията идва три седмици след като президентът и главен оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел каза, че компанията се подготвя да осъществи пилотирана мисия до Марс преди края на десетилетието.

„Мисля, че ще се случи през това десетилетие“, каза Шотуел пред CNBC. Тя посочи, че когато това се случи, в рамките на пет или шест години хората ще свикнат с мисълта, че Марс е едно „истинско място“, където могат да отидат.

Куражът на SpaceX е подплатен с успехите в отвеждането на хора до Международната космическа станция (МКС).

Коментари по темата: „Русия и Китай готови да градят база на Луната”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Луната не трябва да се пипа, защото ще има последици за Земята. Янките го разбраха, но червените чугуни и жълтите всеяди наглеят с простотията си. Големи строители, големи амбиции, а не си погледнат държавите.

Коментар