Foxconn очаква стабилни доставки през второто полугодие

Foxconn ще увеличи капацитета си за производство на чипове за електромобили през втората половина на годината (снимка: CC0 Public Domain)

Тайванската корпорация Foxconn, най-големият производител на електроника по договор, съобщи днес, че втората половина на годината ще върви „в по-добра посока“, тъй като локдауните в Шанхай изглежда отиват към приключване.

„Ние сме доста уверени в стабилността на нашата верига за доставки през втората половина на тази година“, каза председателят на Foxconn Лиу Янг-уей на годишното събрание на акционерите. Основание за това дава решението на правителството на Шанхай да позволи на всички жители в райони с нисък риск от коронавирус да се върнат на работа.

Foxconn се стреми да стане първият производител на електрически превозни средства, който „не изпитва недостиг на материални доставки“, заяви Лиу, имайки предвид продължителния глобален недостиг на чипове. Кризата принуди автомобилните производители да спрат части от производството си. Дефицитът накърни и производството на смартфони, включително тези на Apple – основен клиент на Foxconn.

„Кола, която струва десетки хиляди долари, не може да бъде изпратена на клиента заради малък чип на стойност петдесет цента. Това беше огромна болка“, каза Лиу.

Foxconn се стреми да завладее около 5% от световния пазар на електрически превозни средства до края на 2025 г. Фирмата заяви, че се надява да увеличи капацитета си за производство на чипове за електромобили.

Наред с това Лиу повтори, че строгата политика на Китай за справяне с коронавируса има само ограничено въздействие върху производството на Foxconn. Компанията държи работниците си на място в „система със затворен цикъл“.

Местното търсене на продуктите ѝ обаче е пострадало заради факта, че потенциалните потребители бяха заключени по домовете си през последните няколко седмици.

Коментар