Поликомп навлиза в бизнеса с фотоволтаични системи

Соларните системи бележат най-бърз растеж в добива на енергия от възобновяеми източници
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ дистрибуторът Поликомп добавя фотоволтаични решения към портфолиото си в партньорство с Photomate – основен представител на фотоволтаични инвертори Huawei за региона и България, стана ясно миналата седмица.

За първи път България е част от роудшоуто на колела на водещия доставчик на PV инвертори, на което Поликомп представи Huawei FusionSolar PV решения, подходящи за изграждане на жилищни и индустриални инсталации за независима електроенергия.

От началото на годината дистрибуторът стартира бизнес с елементи за изграждане на фотоволтаични системи, като предлага на партньорите всички необходими компоненти както за малки (домашни) системи, така и за бизнес централи. С оглед на ръста на цените на електроенергията и възможностите за изграждане на мощности с европейско финансиране, търсенето на подобни решения бележи огромен ръст и тази тенденция ще се запази и занапред.

Марката Huawei Solar е номер едно в областта на бизнес системите, подчертаха от Поликомп. Гамата от продукти включва монофазни и трифазни инвертори, батерии за съхранение на енергията и аксесоари за оптимизация на системата.

Според проучвания, производството на електроенергия от възобновяеми източници през 2021 г. бележи ръст от над 8%, достигайки 8300 TWh – това е най-бързият растеж на годишна база от 70-те години на миналия век. Слънчевата фотоволтаична и вятърната енергия допринасят с две трети от общия растеж на екологичните източници.

Само Китай произвежда почти половината от световния капацитет електроенергия от възобновяеми източници (близо 8000 тераватчаса). САЩ генерират 4200 тераватчаса. Интересно е, че Русия също е доста напред в тази класация с над 1000 тераватчаса генерирана, единствено от слънцето, енергия.

При соларните системи се наблюдава най-бърз растеж и увеличение в темповете на изграждане на мощности. Възобновяемите енергийни източници съставляват цели 29 процента от световното производство на електроенергия към края на 2020 г., а през 2021 г. достигнаха рекордните 38%. Очаква се тези числа през настоящата година да са още по-големи.

През последните седмици Европейската комисия прие поредица от мерки, целящи да елиминират възможно най-бързо зависимостта на ЕС от руските енергийни източници. Една от тях е, че от 2025 г. всички търговски и обществени сгради трябва да имат покриви със слънчеви панели, а всички нови жилищни сгради – от 2029 г. ЕС ще осигури 300 милиарда евро за преминаване към зелена енергия, изграждане на енергийна инфраструктура и нови връзки за газ.

Положителен знак за развитието на екологичните соларни системи в България е, че наскоро бяха приети промени в закона, улесняващи изграждането на по-малки фотоволтаични инсталации. Фирмите вече ще могат максимално бързо да поставят фотоволтаични панели за собствена консумация с мощност до 5 мегавата (достатъчни за 2000 домакинства). Досега по-лек режим имаше само за битови потребители, монтиращи до 30 кВт панели, но броят на фирмите, тръгнали по този път, нарасна стремглаво от няколко хиляди през 2020 г. до десетки хиляди през 2021 г.

Поликомп ще поддържа на склад всички необходими елементи за изграждане на системи с капацитет до 500KW. В допълнение, дистрибуторът ще предлага консултации на проектите при реализацията на проекти, вкл. калкулиране, задаване на необходимите параметри и симулации на работата на системите, за да може клиентът да знае какво точно да очаква като резултати.

Коментар