Безотговорни водачи компрометират е-тротинетките

Законът разрешава максимално допустима скорост от 25 км/ч за е-тротинетките
(снимка: CC0 Public Domain)

Карането на електрически тротинетки по пътната мрежа в София със скорост, значително превишаваща позволената и на моменти дори доближаваща 100 км/час, е безотговорно, заявиха от Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) във връзка със скорошни медийни публикация за подобни случаи. Браншовата организация призова органите на реда да санкционират въпросните водачи, съгласно Закона за движение по пътищата.

Управлението на тротинетките с превишена скорост не само застрашава живота и здравето на самия водач, но и на останалите участници в движението, на които се налага да се съобразяват с неговото опасно каране. Не на последно място то компрометира електрическите тротинетки като една по-безопасна алтернатива за придвижване, обичана от мнозина, гласи официалната позиция на БАЕМ, разпространена до медиите.

Какво показва статистиката

Статистиката показва по категоричен начин, че тези персонални транспортни средства са много по-безопасни, в сравнение с автомобилите и редица други алтернативи за придвижване. Това обаче не премахва от водачите на тротинетки отговорността да ги управляват, съобразявайки се със законовите ограничения и с изискванията за безопасност на пътя, категорични са от БАЕМ.

Според Закона за движение по пътищата, максимално допустимата скорост, която водач на електрическа тротинетка може да развие, е 25 км/ч, и такива персонални превозни средства могат да се движат само по пътища и улици, където позволената скорост е до 50 км/час. В противен случай Законът предвижда глоби.

Управлението на тротинетките с превишена скорост застрашава живота и здравето както на самия водач, така и на останалите участници в движението
(снимка: CC0 Public Domain)

БАЕМ е създадена, за да развива и популяризира електрическите тротинетки като екологична, удобна и най-вече безопасна форма на транспорт, която може да допринесе много за една по-добра градска среда. Асоциацията провежда постоянна информационна кампания за популяризиране на безопасното управление на тротинетки.

„В заключение призоваваме още веднъж единици безотговорни водачи да не компрометират една иновативна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани на София и останалите български градове”, заявиха от Асоциацията.

Коментари по темата: „Безотговорни водачи компрометират е-тротинетките”

добавете коментар...

  1. :o)

    Законът може и да предвижда глоби, но г-н полицай няма да се размърда заради тротинетка…и в това е големия проблем.

  2. Бнб

    Всичко се опорочава

Коментар