Изхвърлените соларни панели ще стават все по-ценни

Задава се мощна вълна от изхвърлени стари фотоволтаични панели
(снимка: CC0 Public Domain)

През следващите години рециклиращите организации ще могат да добиват материали на стойност милиарди долари от изхвърлените слънчеви панели, сочи нов анализ, публикуван тази седмица. Тенденцията би трябвало да облекчи затрудненията с доставките на фотоволтаици. Евентуално може и да направи самите панели по-устойчиви.

В момента на повечето места по света соларните панели не се рециклират. Те се надробяват и се изхвърлят. Проблемът е в икономиката на рециклирането: стойността, която може да се добие от стар соларен панел, не е достатъчна, за да компенсира разходите по транспортирането и рециклирането. Това е на път да се промени, според скорошен анализ на изследователската компания Rystad Energy.

По-устойчиви панели

Rystad очаква стойността на рециклируемите материали в слънчевите модули да нарасне експоненциално през следващите няколко години. Тя ще се увеличи до 2,7 милиарда долара през 2030 г. За сравнение, стойността през настоящата година е едва 170 милиона долара.

Това се дължи на нарастващото търсене на соларна енергия, съчетано с очаквания недостиг на материалите, необходими за производството на панели. От друга страна технологичният напредък все повече улеснява извличането на ценните материали от старите панели. Това прави рециклирането все по-интересно от финансова гледна точка.

В момента слънчевата енергия съставлява съвсем малък дял в глобалния енергиен микс. Но глобалната енергийна система е в началния етап на драстично преустройство, в което се очаква възобновяемите източници да се развиват равноускорително и да изместят традиционните.

За да се намалят вредните ефекти от изменението на климата, Парижкото споразумение за климата от 2015 г. задължи страните по света да работят заедно, за да намалят отделянето на емисии на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива през следващите няколко десетилетия. За постигането на целта ключова роля ще има слънчевата енергия. Тя може да съставлява значителен дял от глобалния енергиен микс.

Помага и това, че слънчевите панели станаха достъпни в последните, превръщайки се в евтин източник на електроенергия, който може да стане предпочитан пред въглищата или газа, поне в по-голямата част от света.

Разбира се, не всичко е толкова сияйно, колкото изглежда на пръв поглед – има предизвикателства, които трябва да се преодолеят. Едно от тях е именно нуждата от повече материали за производството на слънчеви панели. На фона на растящото търсене и затрудненията в снабдяването е безразсъдно наличният материал от старите слънчеви инсталации да се изхвърля.

Рециклирането – възможност и предизвикателство

Рециклирането ще играе важна роля в разнообразяването и подкрепянето на съществуващите вериги за доставка на материали. То може да помогне за намаляване на щетите, които добивът на необходимите суровини нанася върху околната среда, а и върху здравето на работниците.

Надеждата на индустрията е в бъдеще повечето от материалите, използвани за направата на нови слънчеви панели, да идват от рециклирането на стари модули. Възстановените сребро, полисилиций, мед и алуминий могат да донесат много пари на рециклиращите фирми, според Rystad.

За съжаление днес среброто и поликристалният силиций не се отделят чрез днешните методи за рециклиране. Често тези ценни метали отиват на сметището заедно с останалата част от изхвърлените панели, които се третират като „натрошено стъкло”.

Все пак технологиите се усъвършенстват, а заедно с това и регулациите се затягат. Новите изследвания и процеси за преработка могат да спасят най-ценните елементи от старите фотоволтаични панели.

Това е добра перспектива за индустрия, чието активно развитие е на ход приблизително през последните 25 години, от времето на настъпването на новото хилядолетие насам. Като се има предвид средната с продължителност на живота на фотоволтаиците от около 20-25 години, то точно сега сме на прага на първата голяма вълна на изхвърляне на стари слънчеви панели. Това значи, че сега е моментът да се въведат адекватни и ефективни схеми за рециклиране.

Коментар