Инвестиция от над 11 млн. евро ще популяризира LiFi

Има надежда LiFi технологията да се появи в потребителските устройства на големите брандове скоро (снимка: CC0 Public Domain)

Компанията-специалист по изграждане на свързаност чрез активна светлина pureLiFi се стреми да разпространи своята технология в световен мащаб, след като получи инвестиция от 10 милиона британски лири – около 11,8 млн. евро – от Шотландската национална инвестиционна банка.

В изявление pureLiFi обяви, че инвестицията ще ѝ позволи да доразвие нови технологии, „като същевременно отваря допълнителни пазари в области като мобилни телефони, таблети, носими джаджи и други свързани устройства“.

Изпълнителният директор на PureLiFi Алистър Банъм заяви, че визията на компанията е Шотландия да стане всепризнат център за високи постижения за Li-Fi технология. „В бъдеще клиенти от цял свят ще идват при нас за нашата иновативна технология и ще се възползват от по-широката фотонна екосистема, която вече съществува тук“, каза той.

По време на MWC Barcelona 2022 Банхам заяви, че PureLiFi има за цел да осигури жизнеспособността на своята технология за светлинна свързаност, като я внедри в домовете и в потребителските устройства на големите марки. Според производителя, технологията допълва и подобрява Wi-Fi, като помага за повишаване на цялостното качество на безжичните мрежи.

За момента технологията LiFi има приложение повече в индустриалните среди, където сигурната комуникация е от съществено значение.

Коментар