Закриват центъра за интернет безопасност на децата

Децата-жертви на онлайн-безобразия вече няма да могат да разчитат на гореща телефонна линия за помощ или на център за онлайн безопасност (снимка: CC0 Public Domain)

Националният център за безопасен интернет, насочен към сигурността на децата онлайн, спира работа. След броени дни неговите служители ще престанат да отговарят на сигнали и на безплатната телефонна линия за деца-жертви на онлайн насилие.

Новината съобщи Мария Брестничка от Национална мрежа за децата, която от години подкрепя центъра. „Утре дете, което е изнудвано да праща голи снимки на възрастни, ще се опита да се обади на горещата линия за безопасен интернет. Само че там няма да има кой да отговори“, написа Брестничка в профила си в на-популярната у нас социална медия.

И още: „От днес всичките близо 16 000 случая на деца, жертви на онлайн насилие, тормоз, злоупотреба трафик и сексуално насилие годишно няма къде да търсят помощ“.

Става ясно, че спира обработването на сигналите за сексуална експлоатация на деца онлайн – голяма част от които са международни случаи – а сътрудничеството с Интерпол е прекратено.

Причината, по думите на Брестничка, е прозаична – липса на финансиране. Като резултат от това от днес част от екипа на Центъра е освободен и хората ще си търсят друга работа.

С разпространението на интернет сред подрастващите онлайн посегателствата над деца стават все повече. Бързата дигитализация, локдауните по време на пандемията и електронното учене подпомогнаха този мрачен процес. В подобна обстановка наличието на специализирано звено за помощ за деца, които са пострадали от виртуални посегателства, е критично.

Поддържането на гореща телефонна линия за деца, пострадали от онлайн насилие, е ангажимент на държавата, но по ирония на съдбата точно във времето, в което България най-сетне има министър на електронното управление, тази линия се закрива.

„Дори да е възможно линията да започне отново да работи, остава отворен въпросът откъде ще се намерят обучени и подготвени хора, които да посрещат сигналите“, казва Брестничка.

Тя уточнява, че колегите ѝ от Центъра за безопасен интернет „ще продължат да обработват сигнали още няколко седмици с последни усилия, макар официално вече да няма линия“. Същото е и положението с консултативната линия, на която се подават сигнали за тормоз и опасно съдържание“.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Закриват центъра за интернет безопасност на децата”

добавете коментар...

  1. Уведомен

    Таз женица дали е ****** – трябваше тайно да си приберат морните тела от общественото пространство и внезапно да изчезнат! Ама не, тайно се надяват някой да пророни сълзичка и да им хвърли едни 100К долара и те пак да вдигат телефона… който никой не знае! Нека обаче не се притеснява за бъдещето – махне ли се каскета доста работа ще имат прокурорите!

Коментар