Пазарът на ИТ кадри се възстановява

Информационните технологии могат да помогнат за оптимизиране на бизнеса и създаване на работни места. Около това мнение се обединиха участниците в днешната конференция, организирана от Българския форум на бизнес лидерите и Microsoft България.

„Навлизането на ИТ във фирмите променя структурата на персонала и разпределението на работата, като позволява обичайните задачи да се изпълняват по-бързо, по-качествено и по-евтино", каза Светлозар Петров, управляващ директор на JobTiger.

Това е особено важно по време на криза, тъй като се оптимизират разходите на компаниите и се повишава ефективността. Запазва се също делът на търсене на ИТ кадри на пазара на труда, спрямо останалите сектори. Същевременно се запазват и ИТ позициите във фирмите, допълни Петров. 

Проучване на AIMS Human Capital през февруари тази година показва, че ИТ компаниите са били едни от първите, предприели значими стъпки към оптимизиране разходите си за човешки ресурси. Това се е изразило не само в замразяване на проекти по подбор, но и в съкращаване на хора.

Последвалото междинно проучване през септември отразява тенденциите на известно успокоение в сектора и повишаване на броя на длъжностите, за които се търсят ИТ специалисти, поради активирането на временно спрени проекти от фирмите и създаването на нови.

"Отдавам тази тенденция на очакваното излизане от кризата в рамките на следващите 6 до 12 месеца”, заяви Мария Шишкова,  председател на Форума на бизнес лидерите в България и управляващ съдружник на AIMS Human Capital.

„Както всички компании по света, Microsoft също търси начини да намали разходите и да оптимизира работата си. Ние имаме дългосрочни планове за развитие, като в същото време предприемаме краткосрочни стъпки, за да се приспособим към настоящата икономическа реалност", каза Огнян Киряков, генерален директор на Microsoft България.

Вътрешният ИТ отдел на корпорацията виртуализира 25% от сървърите си през 2007 г. и още 25% през 2008 г. Още през миналата година спестяванията възлизат на $10 милиона, а днес – в края на 2009 г. само 4 човека управляват 3 500 сървъра на Microsoft.

Вътрешно в компанията се използва и Office Live Meeting, инструмент, чрез който хората се срещат виртуално и споделят информация по електронен път – по този начин годишно от разходи за командировки се спестяват милиони долари.

За да оцени въздействието на използването на платформа за интегриране на всички канали за комуникации в организацията (мейл, незабавни съобщения, телефон, мобилен телефон, аудио и видео конференции), Microsoft използва модел, разработен от Форестър рисърч. Анализът показва, че по този начин компанията спестява $212 милиона годишно, като възвращаемостта на инвестицията е 240%.

Коментар