Tesla изненада с евтин Model Y в Европа

Нова версия на кросоувъра Model Y се предлага на пазара в Европа на доста ниска цена
(снимка: Tesla)

Американският производител на електромобили Tesla неочаквано предложи на европейски клиенти бюджетна версия на Model Y само за 42 000 евро в момент, когато цените на е-колите се покачват на световния пазар.

В последните месеци се наблюдава тенденция на увеличаване на цените на електрическите превозни средства. От юли миналата година цените на вторичния пазар са нараснали един и половина пъти, сочи статистика, цитирана от Electrek.

На този фон е доста изненадваща появата в конфигуратора на сайта на Tesla за европейските пазари на нова версия на кросоувъра Model Y със задно предаване и пробег от 455 км на цена от 42 000 евро без начислен данък.



На практика, в Холандия подобна електрическа кола струва 50 000 евро с ДДС, което е с цели 16 000 евро по-евтино от най-достъпната опция, предлагана досега на местните клиенти на Tesla. Преди това кросоувърът се предлагаше в ниската земя със задвижване на двете оси и пробег от 533 км за най-евтината версия.

При сегашния условен паритет на еврото и долара, такава електрическа кола със задно задвижване ще струва $20 000 по-малко, отколкото най-достъпния кросоувър Model Y на пазара в САЩ. На някои европейски пазари новата версия на Model Y е дори по-евтина от най-достъпния Model 3. Компанията е готова да достави новия вариант на Model Y в Европа до декември тази година или до февруари 2023 г.

Tesla може да сглоби най-евтината версия на Model Y в новия си завод в Берлин до декември или заводът на компанията в Шанхай ще започне да изнася достатъчни обеми, при условие че колите са оборудвани с по-евтини LFP батерии с марка CATL, които обикновено са използвани в производството на основните версии на Tesla в Китай. Вторият вариант засега изглежда по-вероятен.

По-рано Tesla отказа да доставя Model Y Standard Range в Съединените щати, тъй като Илон Мъск нарече пробега от не повече от 393 км, постигнат от електрическия автомобил според цикъла на EPA, твърде скромен, а продажбите бързо паднаха.

Очевидно на европейския континент подобни разстояния се припокриват с възможностите за зареждане на тяговата батерия. Освен това в Европа се използва по-„оптимистичен” цикъл WLTP, който в крайна сметка дава 455 км конвенционален пробег без презареждане.

Коментари по темата: „Tesla изненада с евтин Model Y в Европа”

добавете коментар...

  1. :o)

    щях да се изненадам с ЕВТИНИ 10-15-20 хиляди евро коли…
    а те 84 бона и нарастват, ебах това евтино 🙂

  2. путин

    за бедни

Коментар