Фалшиви SSD се появиха в голяма търговска верига

Така изглежда отвътре фалшивият SSD с капацитет 30 TB – всъщност е две карти по 512MB
(снимка: twitter.com/RayRedacted)

Цените на SSD дисковете падат дори в труден момент за световната икономика, но някои предложения изглеждат твърде добри, за да са истина. На сайта на американския магазин Walmart се появи подозрително изгодна оферта: външен SSD с капацитет 30 TB само за $39, имитиращ дизайна на Samsung.

Измамата беше разкрита от блогъра Ray Redacted – той прежали $31,40 долара за подобно съмнително устройство от AliExpress. На опаковката му пише 30 TB, както и че е M.2, което е странно. Между другото, има много такива предложения на страниците на най-голямата китайска платформа за онлайн търговия – и не само 30 TB, но дори 60 TB. Понякога и с положителни отзиви.



В купения от блогъра „твърдотелен диск” има четец на карти с USB 2.0 порт и две microSD карти с реален капацитет от 512 MB всяка. Поради фърмуера на платката, всяка карта, когато е свързана към компютър, декларира капацитета си като “15.0 TB”, тоест предполагаемо общо 30 TB.

Между другото, точно тези 15,0 TB, показани от устройството, са сериозна причина за размисъл. Windows определя дисковото пространство в гибибайти (1024 мегабайта) и тебибайти (1024 гигабайта), докато производителите на сторидж устройства използват гигабайти (1000 мегабайта) и терабайти (1000 гигабайта). Следователно устройство с “честен” 1 TB обикновено се показва с капацитет от около 930 GB, а не с красиво кръгло число.

Когато се опитвате да запишете големи количества данни, този диск добросъвестно запазва оригиналната структура на директорията, но файловете се записват циклично: нови данни върху стари. Тоест, по време на копирането изглежда, че всичко върви добре, но измамата лъсва когато се опитате да прочетете написаното – оказва се, че файловете ги няма. И накрая, друга „степен на защита” от внимателния потребител е изкуственото забавяне на скоростта на шината от 5 до 0,48 Gb/s.

Възможни са и алтернативни начини за измама на доверчивите купувачи, но разликите са по-скоро от „козметичен” характер: например вместо две карти с памет в случай на „външен SSD” може да се използва евтино флаш устройство с малък капацитет – също с “алтернативен” фърмуер, който може да подведе неопитния потребител.

Фърмуерът на платката декларира капацитета си като “15.0 TB”
(снимка: twitter.com/RayRedacted)

Имайте предвид, че в по-голямата си част фалшивите SSD-та копират външния вид на истинските полупроводникови дискове Samsung T5. Те се предлагат във версии от 250 и 500 GB, 1 и 2 TB, като последните две струват в САЩ съответно $140 и $250.

Фалшивите SSD дискове са на пазара от много дълго време. Сега обаче тази схема на измама достигна следващо ниво. Първо, започнаха да се предлагат много такива „твърдотелни дискове”, и второ, което е още по-важно, подобни “дискове” се появиха в американските магазини, докато преди това се намираха главно в Китай.

Коментари по темата: „Фалшиви SSD се появиха в голяма търговска верига”

добавете коментар...

  1. haha

    В Али експрес много ясно е написано какъв е реалният капацитет на тези устройства. Ясно е написано, че се визуализират по един начин, но реално са по-малки. Идеята им не е да се ползват като устройства за съхранение, а като джаджи за забава. С такива е пълно в Али. Но тъпите хамериканци, са се почувствали измамени, понеже са безмозъчни и не могат да четат с разбиране.

  2. voi

    // Ебаси колко тъпи парчета са американците,щом се хващат на това.

    щото ганьо е гоуемият тарикат и разбирач

  3. Филанкишията

    Ебаси колко тъпи парчета са американците,щом се хващат на това.

Коментар