Съседни страни изземват ИТ производство от Китай

Големи американски компании търсят алтернатива на производството в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски технологични гиганти, сред които Apple и Google, постепенно пренасочват производството си на смартфони от Китай към съседните страни, според източници от индустрията.

Все по-малко време остава до премиерата на новите смартфони на Apple и Google. Една от основните промени, които ще останат незабелязани от много потребители, е, че не всички от тези устройства ще бъдат произведени в Китай. Факт е, че Apple, Google и други компании постепенно прехвърлят производствени мощности от Китай в съседни страни.



Малка част от новите iPhone модели ще се произвеждат в Индия, а някои от новите смартфони Pixel – във Виетнам, съобщи Ню Йорк Таймс. Тенденцията за преместване на производствени мощности извън Китай е резултат от геополитическото напрежение и прекъсванията във веригите за доставки, които периодично възникват поради пандемията от коронавирус.

Китай отдавна е най-големият производител на високотехнологична електроника. Американските компании обаче виждат определени рискове поради нарастващото напрежение между САЩ и Китай през последните години. Търговската война, започнала по времето, когато Доналд Тръмп беше президент на САЩ, и изострянето на ситуацията около Тайван могат да въвлекат ИТ гигантите в този конфликт.

Поради това големите компании постепенно прехвърлят част от производствените си мощности от Китай в съседни страни. И това се отнася не само за смартфони, но и за други устройства от различни категории. Например, Apple произвежда част от iPad, а Microsoft – част от конзолите Xbox във Виетнам; Amazon произвежда някои от устройствата Fire TV в Индия. Преди няколко години всички тези продукти бяха произвеждани в Китай.

Тази седмица стана известно, че производствената активност в китайските фабрики намалява за втори пореден месец. „Китайската производствена империя е разбита. Все повече и повече компании ще изтеглят производство от Китай и ще търсят алтернатива”, казва Лиор Сюзън, основател на инвестиционната компания Eclipse Venture Capital.

Проблемите с веригата за доставки са засегнали много азиатски страни. Във Виетнам това предизвика рязко покачване на стойността на индустриалната земя, в Малайзия повиши производството, а в Индия повиши търсенето на нископлатени работници. Според някои експерти, много компании мислят за преместване на производството от Китай, дори ако все още не са предприели никакви действия в тази посока.



Когато първата епидемия от коронавирус затвори фабрики в Китай в началото на 2020 г., плановете за продажби на много компании бяха нарушени, включително Apple, която трябваше да намали тримесечната си прогноза. В резултат на това ИТ гигантът започна да търси алтернативни дестинации за производство, за да избегне подобни ситуации в бъдеще.

Виетнам, където Apple произвежда AirPods от 2020 г., се превърна в една от страните, които компанията разглежда като алтернатива на Китай. Оттогава Apple стартира производство на смарт часовници и iPad във Виетнам. Топ 200 доставчици на Apple имат производствени съоръжения във Виетнам, докато само 155 доставчици използват фабрики в Китай, според източниците.

Отбелязва се, че тази година Apple ще започне да пуска част от най-новия iPhone 14 в Индия за първи път. Въпреки че по-голямата част от новите смартфони на компанията ще продължат да се произвеждат в Китай, технологичният гигант ще премести някои производствени мощности, за да оцени бъдещите перспективи.

Foxconn, най-големият договорен производител на устройства на Apple, наскоро подписа споразумение за разширяване на капацитета си във Виетнам с изграждане на завод на стойност 300 милиона долара, който ще създаде около 30 000 работни места. Според някои репортажи, Foxconn преди това е инвестирала 1,5 милиарда долара за развитие на бизнеса си във Виетнам.



На фона на настоящата ситуация Google също беше принуден да търси алтернативи на Китай. Компанията ще премести част от производството на нови смартфони Pixel във Виетнам тази година. Твърди се, че през следващата година до половината смартфони Pixel ще бъдат произведени във Виетнам.

През последните две десетилетия технологичната индустрия разви широка мрежа от доставчици, които осигуряват различни компоненти и оборудване за производството на крайни продукти. Концентрацията на доставчици близо до производството намалява разходите, опростява логистиката и улеснява поддръжката. Това означава, че за ИТ гигантите няма да е лесно да изоставят напълно китайските производствени мощности.

Коментар