Крипто-копачи заплашват климатичните цели на САЩ

Производството на криптовалута в САЩ отнема толкова енергия, колкото консумират всички домашни компютри и осветление в американските семейства
(снимка: CC0 Public Domain)

Промяна в отношението на американските власти към копаенето на криптовалута препоръчва доклад на службата за научна и технологична политика на Белия дом (OSTP). Според констатациите, крипто-копачите заплашват целите на САЩ за климата и предотвратяват постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.

Експертите са установили, че производството на криптовалута в Съединените щати отнема толкова енергия, колкото всички домашни компютри и осветление в американските семейства. Консумацията на енергия от крипто-копачите е еквивалентна на годишното потребление на всички конвенционални центрове за данни в света.



Крипто-миньорите се преместиха в Съединените щати и други страни, след като бяха изгонени от Китай, така че сега американските власти са изложени на риск от проблеми, отбелязва The Register в публикация по темата.

Заявеното количество енергия от крипто-миньорите води до емисии на 25 до 50 милиона тона въглероден диоксид годишно. Приблизително толкова се изхвърлят в атмосферата от дизеловите локомотиви в Съединените щати, но железопътният транспорт няма да бъде изоставен.

Активната законодателна дейност в тази посока започна през март 2022 г. след подписване от президента на САЩ Джоузеф Байдън на указа за разработване на нова регулаторна рамка за криптовалутите.

Според OSTP, около 52 560 блока се добавят към блокчейна на биткойн всяка година и всеки блок отнема между 1,7 и 2,7 милиона kWh, за да бъде генериран. Но това очевидно не е цялото потребление, свързано с добива на тази криптовалута. Има много спомагателни операции, които не се вземат предвид при обработката на всеки блок, което умножава негативното въздействие на крипто-копаенето.

За сравнение, транзакциите с банкови карти Visa, MasterCard и American Express консумират по-малко от 1% от потреблението на биткойн и етериум взети заедно за една година, въпреки че операторите на платежни системи извършват много повече транзакции.

В допълнение, дейностите с криптовалута влияят на нивото на шумово замърсяване, влошават околната среда и създават електронни отпадъци, което „може да изостри проблемите с екологичната справедливост за общности, вече обременени от други замърсители, топлина, трафик или шум”. Всичко това налага властите да разработят стандарти за екологична ефективност на криптодобива. Участниците в този пазар ще трябва да съблюдават новите правила и редовно да докладват за спазването им.

Всички данни, представени от OSTP, са фокусирани върху копаенето на биткойн и етериум, които държат около 60% от пазара на криптовалута. На тях се падат от 80 до 99% от електроенергията за крипто-добив. Решението на проблема с високото потребление при копаене може да бъде в изоставяне на традиционната схема за копаене – Proof-of-Work (PoW), при която транзакциите се обработват от ресурсите на копачите, и преходът към Proof-of-Stake (PoS), където транзакциите са сертифицирани от притежатели на криптовалута (по-специално етериум).



Сега етериум е в преход от PoW към PoS и американските власти, представени от OSTP, наблюдават ситуацията. Широко разпространеният преход на крипто-копачите към схемата PoS обещава да намали потреблението за крипто-копаене до 1% или по-малко от сегашното, което ще реши проблема с най-големите загуби на енергия при добива на криптовалути.

Коментари по темата: „Крипто-копачи заплашват климатичните цели на САЩ”

добавете коментар...

  1. Истина

    Ако само дизеловите им Тецове минат на почти безплатния и неизползван за абсолютно нищо Метан (който централните щати горят) – то замърсяването ще се срине до ниски стойности – после може да правят водород и са няма замърсяване с въглерод.
    Имаше да сателитна снимка как централните щати светят в ноща а там почти никой не живее населението е минимално за разлика от крайбрежието. За метана обаче е по лесно да го докарат в България на цена от $30 вместо да правят тръби за него.

Коментар