Японски пробив ни доближава до квантовата ера

Гейтовете на квантовия логически елемент (магента и зелено) под електронен микроскоп
(графика: Riken)

Японски изследователи успяха да подобрят коригирането на грешки при силициевите кубити. Това постижение ще доближи човечеството до ерата на квантовите изчисления, смятат специалистите в областта.

Силициевите кубити са по-малко популярни от свръхпроводящите и йонните кубити, за които са създадени много алгоритми с повече или по-малко успешно прилагане на корекция на грешки. От една страна, силициевите квантови процесори са много по-лесни за производство със съществуващата технологична база. От друга страна обаче, коригиращите алгоритми, базирани на силициеви кубити, далеч не са перфектни.

За пробив в решенията за успешна корекция на грешки при силициеви спинови кубити съобщават японски изследователи от научния център за възникващи материи Riken. Преди година екипът на центъра създаде трикубитова силициева верига, с която показа способността да заплита и трите кубита заедно. Сега учените отиват по-далеч с напълно контролирана трикубитова логическа схема, базирана на тази разработка.

Японските изследователи представят един вид квантов логически елемент – полупроводников чип под формата на квантов порт тип Toffoli с три входа и три изхода (гейтове НЕ с двойно управление). В статия, публикувана в списание Nature, учените доказват, че предложената схема е напълно контролируема и способна да коригира грешки в процеса на изчисление.

Според авторите на разработката, това е най-голямата в света силициева квантова верига за коригиране на грешки. По-рано Intel се похвали с разработка на двукубитови квантови силициеви процесори, които условно изпълняваха всякакви алгоритми и коригираха грешки.



„Следващата ни стъпка е да мащабираме системата, за което ще си сътрудничим с групи в полупроводниковата индустрия, които са в състояние да произвеждат базирани на силиций квантови устройства в голям мащаб“, казва Сейго Таруча, ръководител на изследователския екип.

Коментар