Китай произвежда две трети от всички смартфони

Делът на произведените в Китай смартфони намалява, но все още е много голям 
(снимка: CC0 Public Domain)

Повечето смартфони все още се произвеждат в Китай, но делът на азиатската страна намалява поради редица фактори, сочи нов доклад на анализаторската компания Counterpoint Technology Market Research, фокусиран върху приноса на различните региони към общото производство на мобилни телефони.

През 2021 г. около 67% от всички клетъчни устройства са произведени в Китай, тоест две трети от световния обем. Това обаче е по-малко от предишни години.

Спадът се дължи на ограниченията, свързани с пандемията, както и на санкциите на САЩ срещу Huawei, която под американски натиск беше принудена драстично да намали производството си на смартфони.

В същото време Apple, Xiaomi, Oppo и Vivo увеличиха производствените си обеми в Китай, частично компенсирайки намаляването на доставките на устройства Huawei.

Вторият по големина регион за производство на мобилни телефони е Индия с дял от приблизително 16%. Тук производствените обеми са се увеличили с повече от 5% в сравнение с 2020 г., тъй като много компании прилагат политика за диверсификация и производство на смартфони извън Китай.

На трето място е Виетнам с 10%: този дял не се е променил през последната година. Напускането на пазара от LG имаше отрицателно въздействие върху производствените обеми във Виетнам. От друга страна, производството на смартфони бе увеличено от Samsung.



Според прогнозата, тази година световното производство на клетъчни телефони ще намалее с 8%. Това се дължи на настоящата геополитическа ситуация и високата инфлация, отбелязват анализаторите от Counterpoint Technology Market Research.

Коментари по темата: „Китай произвежда две трети от всички смартфони”

добавете коментар...

  1. Китайски

    Един приятел смени 2-3 от марката дето “си го вее” и сега е на Шяоми и кфо пак не се гаси екрана и пак натиска “копчета” докато говори с слушалка на ухото – нещо което всички “маркови” не го правят – е много е дразнещо като писукат копчетата и още по зле като те пусне на изчакване по погрешка.
    Съвет бягайте от китайските боклуци. Да не говорим за честото зареждане.

  2. :o)

    ами време е да има тенденция за излизане извън тоя комунизъм
    Нека и другите страни поработят малко
    стига с тази алчност за най-ниска цена на труда…

Коментар